Империята отвърна на бунта. След края на т.нар. гражданска война

...
Империята отвърна на бунта. След края на т.нар. гражданска война
Коментари Харесай

ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА : Империята отвърна на бунта

Империята отвърна на протеста. След края на така наречен революция режимът на Владимир Путин се постара да не остави подозрение кой държи властта в Русия.

С Евгений Пригожин е свършено. Допреди няколко месеца известният военноначалник се майтапеше, че В реалност голям брой интернационалните специалисти му предричаха блестяща политическа кариера, с помощта на триумфите, които извоюва на фронта (най-вече в, въпреки и с цената на хиляди жертви) и положителните връзки, които построи

Звездата на Пригожин обаче заляза също толкоз бързо, колкото и изгря. Днес протестът му може да се преглежда като обезверена проява пред Кремъл, че руският народ стои твърдо зад бизнесмена и го поддържа в битката му против ръководителите на съветската войска - военния министър Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Седмица след протеста Пригожиновите медии мълчат, а кремълските не престават  Пригожин може единствено само да се надява, че Путин ще удържи на думата си и няма да му потърси сметка за нахлуването, което повече от всеки път изобличи крехкостта на така наречен Руска федерация. 

" Вагнер " ще запази парченце от предходната си мощност. Руски самостоятелни медии оповестиха, че е почнало построяването на база за  " музикантите " в Беларус, който по всичко проличава ще се трансформира в " Св. Елена " за шефа им Евгений Пригожин. По данни на " Медуза " едвам 1000 " вагнеровци " са решили да последват военноначалника си - дребна част от 8000-те участници в така наречен " поход за справедливостта " към Москва.  

Очаква се забележителна част от бойците на Пригожин да минат на работа на съветската войска.

Путин наподобява не е толкоз благоразположен към съветския военачалник Сергей Суровикин, който застана отпред на армията в най-тежкия миг от началото на войната за Русия: октомври 2022 година - януари 2023 година Малко преди издигането му украинците бяха организирали светкавична контраатака в Харковска област и последователно изтласкваха окупаторите от десния бряг на Днепър, край Херсон. Но така наречен Генерал Армагедон овладя редиците на съветската войска и изигра основна роля за изграждането на солидните отбранителни линии в Южна Украйна.

Приносът му обаче не е задоволителен, с цел да умилостиви Путин. По данни на американските спецслужби, генералът освен е бил наясно, само че е и подкрепил метежа на Пригожин. Затова не е изненадващо, че по данни на  " Файненшъл таймс " Суровикин е бил задържан като част от чистката против бутновниците в съветските служби за сигурност и силови ведомства. 
Наглостта на Запада
Украинската котраофанзива стартира едвам преди няколко седмици, но редица представители на западни страни към този момент подлагат на критика украинците поради неналичието на " бърз " прогрес на фронта. Това стана ясно след едно от редките изявленията на украинския военачалник Валерий Залужни.

В случая Украйна е жертва на личните си триумфи. При упоменатата към този момент контраатака в Харковска област украинците освободиха близо 3000 кв. км. повърхност за по-малко от две седмици, при изключително дребен брой жертви. Пропуска се обаче фактът, че те сполучиха посредством на предварително изиграния  " финт " против руснаците - украинските сили проведоха офанзиви в Херсонска област, което пък предизвика Кремъл да запуши пробойните, като пренасочи бойци от редиците си в Северна Украйна.

Днес фронтът е доста по-тесен, изключително след терористичното заличаване на Каховската Водноелектрическа централа, което де факто блокира опцията за навлизане през долното течение на Днепър.

Руснаците разполагаха с повече от година да построят най-солидните отбранителни линии в Европа от Втората международна война насам. Трябва да се спомене и умеенето на окупаторите все по-добре се приспособяват към ракетните системи като HIMARS. Те се научиха да поддържат повече на брой логистични депа, в които да държат по-малко ресурси от оръжия, петрол или други първични материали. Украинците все по-често би трябвало да си задават въпроса дали си коства да хабят скъпите ракети в името на унищожаването на даден съветски склад.

Наглостта на Запада може да бъде простена, в случай че иманентното му съмнение да се бори интензивно против нападателни страни като Русия не тровеше инициативата да се обезпечи качествено оръжие в задоволително огромни количества на украинските бранители. Едва година след началото на войната Украйна стартира да получава западни танкове. Американците към момента отхвърлят да изпратят две от най-ценните си оръжия, които разполагат с висок капацитет да нанесат непоправими провали върху съветските редици - изтребителите Ф-16 и ракетите с огромен обхват ATACMS. 

" Това не е шоу, което целият свят гледа и залага или нещо сходно. Всеки ден всеки метър се дава с кръв ", сподели Залужни. " Без цялостно доставяне тези проекти като цяло са невъзможни, само че се извършват. Да, може би не толкоз бързо, колкото биха желали участниците в шоуто, наблюдаващите, само че това са техни проблеми ", добави той.
Рашисти на седмицата
Време е да наградим популяризиралите се през миналите седем дни " рашисти на седмицата ".

" Бронзов орден " получава генералният шеф на съветския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. Той има вяра, че Русия може да употребява " Вагнер " за една по-различна " специфична военна интервенция ".

" Вече сте обсъждали този въпрос - дали ЧВК " Вагнер 2 " може евентуално да стигне до Варшава. До Варшава няма да стигне. А до Вилнюс? Може би ще успее. Нека си представим, че няколко хиляди бойци, които не принадлежат към никоя страна, се появят в Литва. Да приемем, че Литва пита Лукашенко: " Война ли ни обявявате? " Лукашенко ще отговори: " Не знам, това не са мои бойци. Моите бойци са си в казармите. А кои са тези? Не знам. Разберете се с тях. Нямам нищо общо с това ". Когато се занимавате с " хаотизация " на мира, би трябвало да осъзнавате, че тази " хаотизация " ще обхване и вас ".

Attention, Lithuania!

Russian propagandists threaten with Wagner mercenaries in Vilnius, suggesting they arrive there from Belarus.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

" Сребърният медалист " е депутатът от Държавната дума Олег Морозов, който предлага изключително " съветски " прочит на историята.

" Знаете ли, когато у нас имаше " другарство и мир ", разведряване, поради политическата уместност си мълчахме за доста неща. Но през днешния ден няма какво да крием. Точно противоположното, би трябвало да приказваме за тях с цяло гърло. Например, за това, че всички европейски страни, като се изключи две, застанаха на страната на Хитлер.Не единствено застанаха, само че бойците на тези страни водиха война против Съветския съюз дружно със силите на " Вермахта ". Ще загатна единствено една цифра, тъй като тя е показателна. Както знаете, в листата с победителките, утвърдили акта за капитулация, е Франция, за която години наред, като си спомняме за Великата отечествена война, говорихме най-много за това по какъв начин френските летци от " Нормандия Неман " са се били на наша страна, за правдата и славата на тези герои. (...) Сега е безусловно потвърдено, че 12 пъти повече французи са се били на страната на " Вермахта ".

Със " златен орден " награждаваме телевизионния водещ Сергей Мардан, който предлага автентичен метод Русия да противодейства на Запада.

" Можехме ли да вербуваме Грета Тунберг? ", пита той по адрес на климатичната активистка, която на 29 юни се срещна със Зеленски в Киев.  " Това е реторичен въпрос, не знам на кого мога да го задам. Не можехме ли да измислим различна Грета Тунберг? Някъде, не знам къде, допълнително или по-малко неутрална или другарска страна. Макар че къде са там (на Запад) другарските страни? Унгария, да вземем за пример, или Аржентина. Харесва ми концепцията за Аржентина. Тя е надалеч, само че е в цялостния смисъл на думата страна, която е част от нашата западна християнска цивилизация. Имаме идентичен културен код. Разбираме се между тях. Можехме да измислим една аржентинска Грета Тунберг и да я разпространяваме. Скъпо? Боже Господи, толкоз пари изхарчихме за неща, които меко казано бяха със съмнителна целенасоченост. Не, такава концепция не е хрумнала на никого ".

We could have created our own from Argentina, - Russian propagandist Mardan dreams. We`ve spent so much money on other things instead of this brilliant idea, he complains.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР