Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за последен път

...
Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за последен път
Коментари Харесай

Японският император за последно пред публика, заплашват внука му

Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за финален път се оказаха публично пред аудитория в петък в качеството на царстваща двойка преди идното на 30 април отречение на монарха от престола. Те участваха в състоялата се в Токио гала по награждаване на деятелите в отбрана на околната среда и учени, постигнали съществено резултати в проучването на живата природа, предава " Фокус ".

Както оповестява телевизионният канал NHK, в този момент до края на месеца 85-годишният император и 84-годишната императрица ще си почиват в своя дворцов комплекс в центъра на Токио. На 30 април те ще се отрекат от престола на публична гала точно там.

На нея ще участват ръководителите на трите клона на властта – държавното управление, Народното събрание и Върховния съд – императорът ще произнесе прощална тирада. Очаква се на церемонията от името на жителите на Япония да се изкаже и премиера Шиндзо Абе.

На идващия ден – 1 май – в Токио0 ще се състои формалната гала по коронацията на 59-годишния старши наследник на Акихито, сегашният престолонаследник Нарухито. В същото време главните мероприятия по този мотив са планувани за октомври.

Император Акихито разгласи желанията си да се откаже от престола по отношение на преклонната си възраст през лятото на 2016 година. Законодателството изисква от японския монарх да е на престола пожизнено, само че желанието на Акихито провокира вълна от състрадание и особено за него Народното събрание одобри еднократен закон, разрешаващ отрчението като изключение.

Междувременно незнаен мъж е проникнал в учебното заведение, където учи японския принц Хисахито - единствен внук на император Акихито и императрица Мичико, и е оставил нож на чина му, заяви организация Киодо, представена от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

По данни на полицията незнайният към момента мъж, преоблечен като служащ, е проникнал в постройката на учебното заведение, което не работи поради десетдневната почивка в цяла Япония по мотив идната абдикация на император Акихито и възкачването на трона на сина му принц Нарухито. Неизвестният мъж оставил на чина на 12-годишния принц Хисахито
нож. Полицията пробва да разпознава мъжа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР