Имотите в столицата стават все по-скъпи и затова две мнения

...
Имотите в столицата стават все по-скъпи и затова две мнения
Коментари Харесай

8000 евро на квадрат? Да, има такива цени на жилища в София

Имотите в столицата стават все по-скъпи и по тази причина две отзиви няма. Причините са разнообразни: ниските лихви по заеми и депозити направиха тегленето на заем по-евтино, а спестяването - по-неизгодно, а растежът в стопанската система докара и до растеж на заплатите и на оптимизма в потреблението.

Всичко това повлия позитивно на пазара на парцели и докара до междинен растеж на цените от 10% на година. По оценка на разбор на " Райфайзенбанк " и Bulgarian Properties от 2013 година насам парцелите са поскъпнали с 63%. Така, до момента в който през първото полугодие на 2015-а междинната цена в столицата е била 830 евро, през тази тя възлиза на 1117 евро.

Растежът на цените бързо прикова погледа на доста хора към пазара - както на купувачи, по този начин и на продавачи. Сделките набъбнаха и доближиха рекордно равнище за последните 10 години.

Ето за какво бурният растеж на пазара през последните години резонно докара и ценови явления, които едва ли някой би си представял в годините след рецесията. Става дума за офертни цени на някои парцели, които съществено надскачат междинните за дадения регион.

Екипът на Money.bg събра образци на действителни предложения от водещи организации за недвижими парцели, които илюстрират ентусиазма на пазара:

8000 евро на квадрат

Със сигурност най-впечатляващата оферта е за апартамент на влиятелната столична улица " Московска ". Жилището е ремонтирано и с повърхност 90 квадрата. Исканата му цена е 730 000 евро, което прави по 8111 евро на квадрат. Иначе казано близо 16 000 лв. на квадрат, което откъдето и да го погледнем е доста освен за София, само че и за Европа.

" Уникална " локация за 300 000 евро

Друга приковаваща вниманието с цената си оферта е за парцел още веднъж в идеалния център в столицата, който се намира " на 100 метра от НДК ". Това улеснение ще коства на бъдещите притежатели 299 900 евро или 3749 евро на квадрат. " Успокояващата " вест е, че жилището е ремонтирано и готово за живеене.

Двустаен за половин милион лв.

Ако желаете да живеете на бул. Патриарх Евтимий до бъдеща метростанция в " необятен " двустаен апартамент, ще би трябвало да отделите 250 000 евро. Или най-малко толкоз желаят за жилище в този регион с обща повърхност от 75 квадрата. Това прави по 3333 евро на квадрат и то за необзаведен парцел.

Панелка в " Младост " за 2000 евро на квадрат

Правилно прочетохте, това е цената. Жилището се намира в панелна постройка в " Младост 3 " и коства единствено 97 000 евро. Големината му обаче е също единствено 50 кв.м., което прави цена от 1940 евро на кв.м. Трябва да се каже обаче, че парцелът е първокласно ремонтиран и обзаведен.

53 квадрата в " Подуяне " за 124 000 евро

Ако търсите парцел наоколо до гара " Подуяне " и търговски център " Сердика ", най-малко съгласно тази разглася ще би трябвало да приготвите сериозна сума. Става дума за жилище в региона, което е с чиста застроена повърхност от 53.5 кв.м. и с цена от 124 000 евро, което прави по 2317 евро на квадрат. Жилището се продава с обзавеждане, в нова постройка от 2006 година и на прекрасен етаж, само че цената му доста надскача тези за региона. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР