Имотите у нас са поскъпнали с 6,5% от началото на

...
Имотите у нас са поскъпнали с 6,5% от началото на
Коментари Харесай

Имотите в София са скочили от 2013 г. насам с 62%

Имотите у нас са поскъпнали с 6,5% от началото на годината, демонстрира разбор на Райфайзенбанк, направен взаимно с имотна компания.

“През 2018 година се реализира рекорден годишен напредък от 7,2% приблизително за страната и почти 20% от 2015 година, когато цените на парцелите започнаха да порастват за първи път след рецесията. През първото шестмесечие на 2019 година цените на парцелите на национално равнище се усилват с 6,5% на годишна база”, разяснява Георги Георгиев, шеф отдел “Управление на обезпеченията” в Райфайзенбанк.

Очакванията са повишаването на парцелите да продължи с умерени темпове през идващите няколко години.

Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност в София през първата половина на годината доближава 1117 евро, при 1105 евро през 2018 година, написа в разбора. Увеличението на цените от 2013 година насам е с 62%. Цените на парцелите в Пловдив също бележат забележителен растеж през последните три години – общо с 33%, като в града има доста нови и строящи се планове.

Средната цена на квадратен метър в Пловдив през 2019 година е 765 евро. Варна е градът, в който цените на парцелите се трансформират най-плавно. В морската столица към края на юни цените са приблизително 837 евро на кв.м, което е растеж от 7,6% за последните три години. В Бургас цените на парцелите регистрират покачване от 19,5% от 2016 година насам, като доближават 863 еврокв.м.

“Еуфорията се разгръща и към по-малки градове – Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, като в огромните регионални центрове все по-често следим покупко-продажби на зелено, надалеч преди постигане на стадий недодялан строеж”, споделя Георгиев. Според него множеството от новите планове са с положително качество, локация, проект за развиване и реализация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР