Имотите у нас най-евтини за руснаците, сочи допитване на сайта

...
Имотите у нас най-евтини за руснаците, сочи допитване на сайта
Коментари Харесай

Имотите у нас най-евтини за руснаците


Имотите у нас най-евтини за руснаците, сочи допитване на уеб страницата Tranio измежду 414 специалисти от 35 страни, оповестява Investor.bg.

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за покупко-продажби през предходната година, е достигнал 180 хиляди евро, което трансформира България в най-евтината страна за закупуване на капиталов парцел от руснаци и жители на страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. На второ място е Тайланд със междинен бюджет от 200 хиляди евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили приблизително 3 млн. евро за закупуване на капиталов парцел.

Като цяло междинният бюджет за покупко-продажби на съветските вложители в парцели във всички изследвани страни се е удвоил по отношение на 2019 година и е достигнал 620 хиляди евро. Руските вложители чакат междинна възвръщаемост от 5% на година от инвестицията си.

Активността на руснаците, които влагат в парцели у нас, е намаляла на половина през 2020 година спрямо другите задгранични вложители, демонстрират още данните от допитването.

57% от интервюираните в България са декларирали, че спадът на покупателната дарба на вложителите поради пандемията е основната причина за намаляването на броя на покупко-продажбите през 2020 г.

Англия и Съединени американски щати са единствените страни, в които рускоговорещите вложители в жилищни парцели са били по-активни през 2020 година, в сравнение с година по-рано с растеж на покупко-продажбите от надлежно 2,5% и 4%. Значителен спад на капиталовата интензивност на руснаците е регистрирана също в Австрия (-40%), Италия и Испания (-30%).

Анкетираните обаче следят доста насъбрано търсене в някои страни като Германия и чакат пазарът да се възвърне мощно след повторното отваряне на границите.

Руснаците купуват парцел в чужбина с цел да вземат поданство в съответната страна. Това важи и за България. 71% от вложителите в парцели от Русия и Оперативно-наблюдателно дело в България са закупили парцел, с цел да придобият поданство или местопребиваване, сочат данните от проучването. Следващите две най-популярни аргументи са запазването или увеличението на капитала. В световен проект съветските вложители избират за тази цел да закупуват жилищни парцели, следвани от хотели, търговски площи и имоти.

През 2021 година две трети от интервюираните (66%) са декларирали, че затварянето на граници е главната спънка за вложенията в недвижими парцели в чужбина. Това е смяна по отношение на предходните години, когато прекалено високите упования за рентабилност са били най-голямата пречка измежду руснаците, закупуващи капиталови парцели в чужбина.

По време на рецесията съветските вложители не са продавали по-активно парцели в чужбина, споделят 80% от участниците в допитването. Обаче продажбите в Гърция, Турция, Унгария, Грузия, са нарастнали със 122% по отношение на 2019 година

Там обаче основен мотор на покупко-продажбите е увеличение на капитала.

През 2020 година съветските вложители в парцели в чужбина са влагали капитали с изключение на в жилища и в хотели, търговски площи - магазини, супермаркети, търговски центрове, и терени, подобаващи за строителство.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР