Имитиращото сирене, което съдържа палмова мазнина, е сред най-поскъпналите продукти

...
Имитиращото сирене, което съдържа палмова мазнина, е сред най-поскъпналите продукти
Коментари Харесай

С близо 30% скочи цената на фалшивото сирене

Имитиращото сирене, което съдържа палмова лой, е измежду най-поскъпналите артикули през последните месеци. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Имитиращият сирене артикул е в топ 3 по повишаване в България. Цената му на едро от 25 февруари до момента е повишена с над 29% - от 3,97 на 5,14 лева./кг на едро, съобщи segabg.com. Явно съществена причина за огромния скок е възходящото търсене от от ден на ден обедняващите консуматори.

При същинското сирене и кашкавала наклонността също е озадачаваща. Независимо от обстоятелството, че и двата продукта се създават от мляко, за интервала кравето сирене нараства с 28% на едро - от 8,65 на 11,04 лева./кг, а кашкавалът " Витоша " - с 18% от 13,66 на 16,18 лева./кг. Може би в тази ситуация повишаването на цената на втория артикул се задържа от по-слабото му търсене.

При кравето масло обстановката е същата - пакетчето от 125 г е поскъпнало с 18% до 2,74 лева По-голямата част от този млечен артикул в нашите магазини е вносен. В страните, откъдето идва маслото, инфлацията е много по-ниска от родната, само че това не води автоматизирано до по-малкото повишаване на импортните храни у нас. За интервала прясното мляко нараства на едро с цели 15%, а киселото - с 12 на 100. За втория артикул се допуска, че разноските са по-големи, най-малкото тъй като би трябвало да се заквасва.

Сред 12 съществени хранителни артикули в потребителската кошница, с изключение на имитацията на сирене, на стоковите тържища в челната тройка с най-голям растеж на цените са олиото и захарта. Спрямо 25 февруари, деня след началото на войната в Украйна, олиото на едро у нас е по-скъпо с цели 40%, като скача от 3,47 на 4,87 лева за литър или с 1,40 лева Фактът е сладкодумен за равнището на конкуренция на българския пазар. Съществен въпрос е за какво олиото е поскъпнало чак толкоз, откакто суровината за производството му в последните месеци поевтиня съществено, в това число и поради вноса на на ниска цена украински слънчоглед.

На второ място по повишаване на цената на едро - с 35% от 1,70 до 2,29 лева, е захарта. В този случай трендовете у нас също не следват пазарната логичност и международните трендове. 

Брашното за тези месеци от началото на войната нарастна с съвсем една десета от 1,21 на 1,31 лева./кг, без значение от неотдавна прибраната богата годишна продукция у нас. Войната докара до доста повишаване и на замразените пилета - с 31% от 4,63 на 6,06 лева./кг на едро или с съвсем лев и половина. 

Сред 12-те съществени храни най-голямо е процентното повишаване при олиото, захарта и сиренето с палмово масло, а след тях са яйцата и кренвиршите. Средната цена на яйцата се качи на едро от 23 на 30 стотинки за численост или с 30%. За времето след началото на войната кг кренвирши на стоковите тържища пък е поскъпнал с съвсем една четвърт - от 4,09 на 5,10 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР