Кой стои зад вирусното видео, призоваващо за бойкот на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.?

...
Видеото беше широко разпространено първо в Азербайджан - Авторско право Wikimedia от
Коментари Харесай

Видеоклипът беше споделен до голяма степен първо в Азербайджан Видеото беше широко разпространено първо в Азербайджан - Авторско право Wikimedia от Публикувано на 10/08/2023 - 10:36

Дали вирусно видео, призоваващо за бойкот на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., наистина беше публикувано от голяма американска медия? Това се опитва да опише определен акаунт в Twitter.

Видеоклип, съпоставящ промоционални клипове от предстоящите Олимпийски игри в Париж през 2024 г. с потресаващи изображения на полицейско насилие във Франция, стана вирусен в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter.

РЕКЛАМА

Клипът завършва с призив за бойкот на събитието, обвинявайки Франция в нарушаване на човешките права.

От началото на август натрупа повече от 5 милиона гледания в платформата.

Беше споделено от редица журналисти и политици, включително Жилбер Колар, френски далечен десен евродепутат президентът на страната Еманюел Макрон за „унищожаването на репутацията на Франция“ в чужбина.

Видеото беше споделено от нещо, което изглежда е новинарска организация, наречена New York Insider.

Той има , който вече може да бъде закупен от всеки, стига да плати абонаментна такса.

Профилът има връзка към уебсайт: На пръв поглед изглежда, че е класически новинарски сайт с много статии, отразяващи спорт, политика и бизнес.

Но първият червен флаг Euronews установено е, че всички статии са

Повечето съдържание изглежда е копирано и поставено от други законни новинарски организации като New York Times и Huffington Post.

Освен това, за разлика от повечето реномирани новинарски издания, няма „страница за информация“, която да описва кой стои зад публикацията.

При проверката The Cube откри анонимен уебсайт, регистриран в САЩ, но създаден само един месец преди публикуването на вирусния видеоклип за бойкот – така че съвсем скорошен.

Когато прекара името на домейна през кои други имена на домейни са свързани с него, ни доведе до и собственик на комуникационна агенция, която създава цифрово съдържание за марки.

РЕКЛАМА

По-специално, неговият бизнес на множество езици, директно публикуван на различни уебсайтове... включително New York Insider.

Свързахме се със собственика на блог и бизнес и той настоя: „Ние не сме свързани с никаква PR кампания, свързана с вирусния видеоклип. Нито аз, нито моят екип участваме в създаването му.“

„Асоциацията на домейна на уебсайта New York Insider с името на нашата компания е единствено резултат от работата по разработването на уебсайта, която извършихме за тях. докато очевидно използва съдържание от други медии.

Въпреки това кампанията за влияние проработи. Уебсайтът New York Insider дори се похвали с това, твърдейки, че клипът „превзе интернет като буря“, привличайки вниманието „на известни журналисти и държавни служители“.

РЕКЛАМА

"Разочарованието и гневът на френския народ е насочен към предполагаемата погрешна политическа стратегия на президента Еманюел Макрон, което води до нарастващи опасения относно опетнения глобален имидж на Франция“, пише анонимният „Майкъл“.

Изглежда, че е имало и по-ранни случаи на това видеоклипът е публикуван на X. Няколко часа преди New York Insider да публикува клипа, той вече започва да набира популярност в Азербайджан.

Дори правителствени служители като ръководителя на пресата на Съвета за държавна подкрепа към неправителствени организации под председателството на Азербайджан.

Според уебсайта на субекта, „Съветът за държавна подкрепа на НПО осъществява пропагандата на справедливата позиция на Азербайджан в арменско-азербайджанския нагорно-карабахски конфликт в чужди държави и международни организации.“

Свързахме се с пресцентъра на Съвета, за да попитаме защо служителите му споделят това видео и от кого е създадено.

РЕКЛАМА

Все още не сме получили отговор, но ще актуализираме тази статия, ако получим.

Отношенията между Франция и Азербайджан бяха особено обтегнати през последните няколко месеца. През юни Азербайджан обвини Макрон, че е с Армения след среща на върха на ЕС.

Баку и Ереван са вкарани в спор за Нагорни Карабах от години. И Макрон беше един от най-близките поддръжници на Армения в ЕС, много за гнева на Азербайджан.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР