Воден от коренното население туризъм: Как да изберем пътуване, което е от полза за хората и природата

...
Връзката със страната е една от най-важните концепции за хората
Коментари Харесай

Връзката със страната е една от най-важните концепции за хората от Първите нации, за които посетителите научават при пътуванията на Intrepid Travel в Австралия. Връзката със страната е една от най-важните концепции за хората от Първите нации, за която посетителите научават при пътуванията на Intrepid Travel в Австралия. - Авторски права Intrepid Travel От Euronews Travel Публикувано на 09/08/2023 - 08:00

От Австралия до Коста Рика воденият от коренното население туризъм е във възход. Как можете да имате „разширяващо ума“ и етично преживяване?

Всяко смислено пътуване трябва да ви остави с по-задълбочени познания за мястото, което посещавате.

РЕКЛАМА

Възходът на водения от коренното население туризъм говори за очевидно, свързано истина: кой може да ви научи по-добре от тези, които са живели там най-дълго?

Въпреки че съставляват 5 процента от световното население, коренните общности защитават 80 процента от останалите на Земята - от ледниковите равнини на до най-старата дъждовна гора в света в Северна Австралия.

Направени правилно, пътуванията, които зачитат коренното население и първите нации, могат да обогатят навсякъде.

„Научих много повече за пейзажа и да се уча от старейшина, което беше завладяващо“, казва един анонимен пътешественик след водено от местното население пътуване от Intrepid Travel.

„Чувствам се така, сякаш умът ми наистина се разшири от това преживяване.“

Добре известен с отговорните си качества, той е разработил над 100 изживявания, водени от коренното население, по време на своите малки групови пътувания по света. И не е само в виждането на нарастване на търсенето от страна на пътешественици, които искат да се докоснат до произхода, културата и традициите на дадена дестинация.

Чай, тук-тук и настаняване в къщи: как тази 300-километрова пешеходна пътека дава възможност на жените от Шри Ланка Ваджук, Каурна, Еора: Австралия най-накрая възприема местните имена на местните жители

Какво е воден от коренното население туризъм и защо се разраства?

„Пандемията накара всички да осъзнаят по-добре въздействието на пътуването имат върху дестинациите и общностите“, отразява Сара Кинг, генерален мениджър на Intrepid.

„Съществува също така нарастваща осведоменост за историята на местното население в много страни, което предизвиква любопитство у пътниците.“

Центрирането на гледната точка на тези общности е това, което разделя автентичното и честно туристическо изживяване от плиткото и потенциално експлоатационно.

„Черната облицовка“, обяснява Кинг, описва начина, по който някои по-малко скрупулни оператори се позиционират като бизнес от Първите нации, без значителен брой хора от Първите нации в управлението или собствеността. Те също така не успяват да осигурят финансов принос за общностите, в които работят.

„За да избегнете черна облицовка, напишете си домашното за бизнеса и преживяванията, които посещавате“, съветва тя.

РЕКЛАМА

Също така работи с общности, за да им помогне да развият своята туристическа инфраструктура с действия като предоставяне на обучение на собственици на бизнес. Управлявано добре, икономическото въздействие на туристическите групи може да помогне на тези общности да стоят стабилни в един непрекъснато променящ се свят.

„В Австралия генерирахме приходи от над $550 000 AUD (около €327 000) през 2022 г. за аборигени и бизнеси и организации от островите на Торесовия проток чрез доставки, подпомагане на техните услуги и включване на преживявания при нашите пътувания“, казва Кинг.

Като стопани на световното биоразнообразие, има смисъл подкрепата на хората да помага за укрепването на земята и природата за които се грижат.

Пътуващите могат да видят това от първа ръка при някои от пътуванията на Intrepid - например при посещение в общността Maleku в . Тук, казва Кинг, „племето е запалено по повторното залесяване и работи за регенерирането на своя район чрез засаждане на дървета и насърчаване на фауната обратно в района.“

Във Виктория, Австралия, туристическата компания се консултира с хора от Първите нации по програма за екскурзовод, което доведе до създаването на бизнеса „wawa biik“ („Здравей, страна“).

РЕКЛАМА

Една от техните обиколки е в Arboretum Euroa - бивше депо място за пътни работи, което е регенерирано в гора и влажна зона, с пешеходни пътеки и разсадник за местни растения.

Картели и каньони: Този железопътен маршрут предлага на безстрашните пътници алтернативна страна на Мексико

Интересувате ли се? Ето някои изживявания, водени от коренното население

Great Ocean Road, Австралия

Ново за 2023 г., „Great Ocean Road and Grampians Adventure“ на Intrepid запознава пътешествениците с историята на културния пейзаж Budj Bim.

Ръководствата на първите нации разказват историята на това как техните предци са създали едно от най-ранните начинания за аквакултури тук - предназначено за събиране на кооянг (змиорка с къси перки).

Посетителите завършват деня с буш такери като куянг и макадамия на скара, мариновани зеленчуци, кенгуру, ему и други местни храни.

Река Тераба, Коста Рика

Пътуването „Най-доброто от“ на Intrepid ви запознава с малката местна общност на Тераба, която живее на брега на река Тераба.

Общността се смята за матриархална, където жените са учители и отговорни за предаването на информация през поколенията.

Пътуващите се срещат с общността и научават как са живели извън земята повече от 500 години, издълбават собствените си дървени маски и се пъхнат в домашно приготвен обяд.

Река Сигатога, Фиджи

Фиджи е красива островна нация, състояща се от 333 острова в южната част на Тихия океан с предимно местно население .

На най-големия остров, Вити Леву, река Сигатога тече от хълмовете на провинция Навоса до пясъчните дюни в Кулукулу, на известния Коралов бряг. Сафари по река Сигатога е идеалният начин да разгледате огромната й вътрешност, като същевременно надникнете в живота на селото.

Лодката спира, за да отведе групи в едно от 18-те местни села i'Taukei (на ротация). Понякога посетителите са поканени в къщата на вожда или в обществената зала за традиционна церемония по кава и дегустация на якона (фиджийска напитка).

Част от цената на билета се връща директно в селата, за да им помогне с различни проекти като електрификация, телекомуникации, образование и здравни инициативи.

Кения и Танзания, Източна Африка

Друго ново пътуване на Intrepid, наречено „Акценти от Източна Африка“, свързва туристите с културата Хадзабе в езерото Еяси, Танзания, който е дом на хората от хадзабе повече от 10 000 години.

Пътуващите получават представа за тази древна култура и шанс да научат за техния начин на живот, като се срещат с членове на общността и като се присъедините към ежедневни дейности като лов, събиране и традиционни танци.

Можете също да научите за техния уникален език, който се смята за един от най-старите, който все още се използва днес.

Като част от същото пътуване ще спрете в Loita Hills, регион, който е дом на традиционния народ масаи в Кения. Местният партньор на Intrepid тук е Patinaai Osim, организация, която подкрепя местните жени от Масаи и защитава екологичната устойчивост.

Зелен оазис: как единственият в света национален парк в Найроби облагодетелства лъвовете, жирафите и хората

Дакота, САЩ

Част от семейството на TTC, „Националните паркове и местните пътеки на Трафалгар“ Пътуването на Дакота ви предлага възможността да се запознаете от първа ръка с живота, историята, културата и традициите на племенните нации на Южна Дакота и народите на Северна Дакота.

Пътуването включва посещения на местни резервати за традиционни церемонии, танци, разказване на истории и други, включително приемане в индианския резерват The Rosebud.

Можете да чуете от млади хора, като посетите Lakota Youth Development (LYD), организация с нестопанска цел, която има за цел да възстанови езика, културата и духовността на лакота чрез насърчаване на образованието и здравословния начин на живот за младежите.

92 процента от всички включени преживявания в пътуването са собственост и/или управлявани от местното население и 100 процента от приходите от тези преживявания се плащат директно на въпросните хора или фирми.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР