Жените над 70 години може да бъдат свръхдиагностицирани за рак на гърдата и да се сблъскат с ненужно лечение, установява проучване

...
Рентгенолог използва лупа, за да провери мамографиите за рак на
Коментари Харесай

Рентгенолог използва лупа, за да провери мамографиите за рак на гърдата в Лос Анджелис. Рентгенолог използва лупа, за да провери мамографиите за рак на гърдата в Лос Анджелис. - Авторско право Damian Dovarganes/AP Photo, File От Euronews Публикувано на 08/08/2023 - 19:15

Американските жени на възраст над 70 години, които продължават да се изследват за рак на гърдата, са изложени на риск от свръхдиагностика с рак на гърдата, установиха изследователи.

Ново проучване установи, че по-възрастните жени, които продължават скрининга за рак на гърдата, са изложени на риск от свръхдиагностика, което може да доведе до ненужно лечение.

РЕКЛАМА

Свръхдиагностиката възниква, когато е открита тъкан, която изглежда като рак, но може да продължи да не причинява симптоми или смърт.

Изследователи от Медицинския факултет на Йейл установиха, че свръхдиагностиката на рак на гърдата се увеличава с напредването на възрастта на жените.

Около 31 процента от случаите на рак на гърдата, идентифицирани при жени на възраст 70-74 години, са свръхдиагностицирани, показва проучването, докато повече от 47 процента от случаите са потенциално свръхдиагностицирани при жени на възраст 75-84 години.

Имаше повече до 54 процента свръхдиагностика за случаи при жени на възраст над 85 години.

„Открихме, че делът на рак на гърдата, който може да бъде свръхдиагностициран сред по-възрастните жени, които са подложени на скрининг, е значителен и се увеличава с напредването на възрастта и с намаляваща продължителност на живота,” пишат авторите в проучването.

За отбелязване е, че авторите не са открили статистически значими намаления на смъртните случаи от рак на гърдата, свързани със скрининга.

Проучването включва повече от 50 000 жени, които не са имали анамнеза за рак на гърдата и наскоро са били подложени на скрининг.

„Откриването на (свръхдиагностициран) рак на гърдата може да доведе до безпокойство и може да доведе до интензивно лечение, без да се подобри продължителността или качеството на живот,“ каза водещият автор Илана Ричман, асистент професор по медицина в университета Йейл, в изявление.

„Констатациите от това проучване подчертават необходимостта от внимателна оценка на ползите и вредите от скрининга на възрастни жени“.

Изкуственият интелект е помогнал на рентгенолозите да открият 20% повече случаи на рак на гърдата по време на прегледи, установява ново проучване

Възможност да се претеглят възможните опции

Изследователите казаха, че има редица ограничения за определяне на свръхдиагностиката , включително ограничени правомощия за оценка на ползите от скрининга, като намаляването на смъртните случаи.

„Ние не оценихме други потенциални ползи от скрининга, като намаляване на инвазивните или натоварващи лечения, свързани с по-ранна диагноза,“ добавиха авторите.

РЕКЛАМА

В редакционна статия, публикувана отделно, коментирайки проучването, Отис Броули и Рохан Рамалингам от Катедрата по онкология на университета Джон Хопкинс пишат, че е важно да се разпознае отделно съществуването на свръхдиагностика от това дали мамографиите спасяват животи или не.

Те казват, че няколко проучвания показват, че висококачествените и рутинни програми за мамография наистина спасяват животи „поне за жени на възраст от 50 до 74 години и вероятно за жени на възраст от 40 до 80 години“.

Броули и Рамалингам посочват обаче, че свръхдиагностиката може да доведе до „свръхлечение, което означава ненужно лечение, което увеличава риска от усложнения, особено когато лечението е инвазивно и пациентите са по-възрастни със съпътстващи заболявания и слабост“ .

В Европа ракът на гърдата е при жените, като една от 11 жени в Европейския съюз се очаква да развие рак на гърдата преди 74-годишна възраст. Повече от 90 000 жени са починали от рак на гърдата в ЕС през 2020 г.

Европейската комисия препоръчва жените на възраст 70-74 години без симптоми на рак на гърдата и които не са изложени на висок риск от рак на гърдата да се подлагат на скрининг веднъж на всеки три години.

РЕКЛАМА

Ричман написа в публикация в социалните медии, че свръхдиагностиката е един от аспектите на скрининга, който трябва да се претегли спрямо потенциалните ползи.

„Това не е прост въпрос и е важно жените да имат шанса да претеглят възможностите ”, каза тя.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР