Мавриций вместо Майорка? Как горещите вълни променят нашите летни ваканции

...
Плаж Алкудия на Майорка (архивна снимка) - Авторско право Christof Stache /AP
Коментари Харесай

Плаж Алкудия на Майорка (архивна снимка) Плаж Алкудия на Майорка (архивна снимка) - Авторско право Christof Stache /AP от & Илария Федерико, dpa Публикувано на 08/08/2023 - 15:00•Актуализирано 15:14

Има ли бъдеще класическата лятна почивка на Средиземно море?

Туристическата индустрия, която има значителен принос към брутния вътрешен продукт на Европа, може да се промени завинаги пред лицето на изменението на климата.

РЕКЛАМА

През юли хиляди от резервациите бяха анулирани в Родос след горски пожари.

На италианския остров Сицилия горските пожари бяха много по-малко разпространени и не засегнаха много туристи. Но страхът от повече пожари все пак се отрази на броя на резервациите.

Италия и Гърция са сред страните от ЕС, чиито икономики са особено силно зависими от туризма.

Проучване на Комисията на ЕС установи ясно разделение на север-юг в търсенето на туризъм в Европа . Но каква е пълната картина?

„Няма спад, а промяна“

Жан-Пиер Мас, президент на асоциацията на френските туристически агенции Entreprises de Voyage, не е съгласен: „Ще има няма драматичен спад. Вместо това ще има постепенна промяна.

От една страна, французите, които пострадаха много от горещините това лято, ще се опитат да намерят малко по-малко горещи дестинации, т.е. на юг и малко повече на север, независимо дали е Северна Франция, но също и в Северна Европа, т.е. дестинации, където не е толкова горещо през юли и август.

Мавриций, например, сега е деветият най-важната лятна дестинация за французите, въпреки че Мавриций има зима през юли и август. 

Но това не означава, че туризмът ще се срине в страни като Гърция, Испания и Италия. Сезонът няма да бъде ограничен до Юли и август. Ще продължи през пролетта и есента."

Европа все още е най-посещаваният регион в света според Световната организация по туризъм (UNWTO). През 2020 г. континентът е генерирал 41 процента от приходите от глобален туризъм и е регистрирал 51 процента от всички международни пристигания – което се равнява на 582 милиона туристи.

**Как един германски министър предизвика полемика с ваканционен туит< /h2>

**

Туит на германския здравен министър Карл Лаутербах, докато той беше на почивка в Тоскана през юли, предизвика вълни в Италия.

РЕКЛАМА

"Тук горещата вълна е впечатляваща", пише Лаутербах.

„Ако продължава така, тези ваканционни дестинации няма да имат бъдеще в дългосрочен план. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една ера е към края си.“

В в своя туит Лаутербах се позова на европейска метеорологична карта, изготвена от Helmholtz Climate Initiative.

Италианският министър на туризма Даниела Сантанче бързо отговори: „Бих искала да благодаря на германския министър на здравеопазването, че избра Италия като дестинация, която винаги е бил любимата дестинация за почивка на своите сънародници. 

Сигурни сме, че германците ще продължат да ценят ваканциите в Италия“, каза тя и добави, че Италия е наясно с изменението на климата, което засяга не само Южна Европа но цялата планета.

РЕКЛАМА

Джузепе Чиминизи, президентът на Италианската федерация за пътуване и туризъм, беше още по-уверен. Той каза: „Разбира се, че туризмът се е променил в името на по-голяма устойчивост, но като организиран туристически бизнес ние уверяваме министър Карл Лаутербах, че ако иска да пътува по-на юг, например до Сицилия, Пулия, Калабрия, ще му е трудно да намерете място дори в този горещ климат."

Мотото на Италия: Не се тревожете

„Климатичните промени няма да спрат хората да отидат в морето, планините или езерото, изживяване на градове, които са обекти на световното наследство, откриване на нови места и опитване на храна, която не се предлага другаде“, казва Чиминиси пред Euronews Travel. „От Одисей насам пътуването в Средиземно море е незаменим фактор за човешкото обогатяване.“

Няма рязко изместване от юг на север

Въпреки това, летовниците в Европа постепенно започва да измества фокуса си, много бавно, но забележимо, казва Жан-Пиер Мас.

„Това лято избраните дестинации [на французите] са първо Гърция, второ Испания и трето Тунис, така че трите най-горещи страни, и Антилските острови.

Да, имаше увеличение на броя на посетителите в Скандинавия, например, и имаше увеличение на броя на посетителите на Hauts de France, северната част на Франция или Елзас за френскоговорящ туризъм.Но не може да се каже, че е имало движение обратно от юг на север. 

РЕКЛАМА

Това движение ще бъде постепенно, а не изведнъж, няма да има рязък процес. Но професионалистите в туризма в страни като Испания, Гърция и Тунис трябва да са подготвени, че броят на посетителите ще бъде по-малък през юли или август и със сигурност ще бъде по-висок през юни и септември в бъдеще."

„Сравнително добро лято за Испания, Гърция и Италия"< /strong>

Но има още една много проста причина, поради която южноевропейската туристическа индустрия не е толкова притеснена: заради това колко рано пътниците резервират ваканциите си.

Оливие Понти от консултантската компания Forward Keys казва пред Euronews Travel: „Мисля, че ситуацията е обнадеждаваща за дестинации като Испания, Гърция и Италия, които би трябвало да имат относително добро лято въпреки всичко. Защо? Защото резервациите за лятото сезон са направени през първата половина на годината, така че текущите събития ще засегнат главно резервациите в последната минута, а те съставляват малка част от резервациите. 

„Така че мисля, че туристическите агенти и туроператорите в тези райони трябва да могат да правят добър бизнес през лятото. В най-засегнатите места, имам предвид места като Родос или Сицилия, ситуацията очевидно ще бъде по-трудна, защото там наистина има масивни вълни от анулации, просто защото не е възможно да имате приятна лятна ваканция при настоящите обстоятелства ."

Перспективата за по-приятно лятно време е доста скромна: „Като цяло трябва да сте подготвени за това, че ще стане още по-горещо и по-сухо", казва експертът по климата Ханс-Мартин Фюсел от EU Environment Агенция EEA в Копенхаген.

„Освен това много от популярните градове на юг се затоплят особено бързо, така че самите им жители бягат по бреговете или си правят сиеста. През лятото метеорологичните условия в Европа също продължават все по-дълго", казва Фюсел. „Горещата вълна не свършва след един, два или три дни, а продължава много по-дълго."

**Американците все още са запалени по Европа

**

Според Европейската комисия по пътуванията (ETC), неправителствена организация, която популяризира Европа като туристическа дестинация в световен мащаб, европейският туристически пазар е на По отношение на броя на пътуващите, пристигащи в Европа, тази година вече е достигнал 95 процента от общия брой за 2019 г., казва ETC. 

Високото потребителско търсене се задържа въпреки упоритата инфлация и растящите разходи за пътуване. Това се дължи и на летовниците от САЩ, които се възползват от благоприятния обменен курс.Според данните на ETC Португалия (+79%), Турция (+78%) и Черна гора (+43%) изпитват особено голямо увеличение на туристи от САЩ.

Като цяло тенденцията е към страни, за които се твърди, че предлагат добро съотношение качество-цена. Данните на Европейската комисия по пътуванията до и включително май 2023 г. показват, че четири страни по-специално се възползват от по-ниски разходи: Сърбия (с 27% ръст през текущата година), България (+21%), Черна гора (+12%) и Турция (+9%).

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР