Преглед на културата: Запознайте се с котките, които мяукаха онлайн

...
Изберете своя котешки боец! Grumpy Cat, Bob и Lil Bub
Коментари Харесай

Изберете своя котешки боец! Grumpy Cat, Bob и Lil Bub са сред най-известните котки в интернет възраст Изберете своя котешки боец! Grumpy Cat, Bob и Lil Bub са сред най-известните котки в ерата на интернет - Авторски права Canva/Invision/AP/Getty Images от Публикувано на 08/08/2023 - 07:10

На 8 август се отбелязва Международният ден на котката, празник на всички котешки неща - но кои четириноги търсачи на слава спечелиха бавна стратосферна слава онлайн?

Чествайки своята 21-ва година днес, Международният ден на котката е празник, който повишава осведомеността за нашите котешки приятели по целия свят.

РЕКЛАМА

Създадена от Международния фонд за животните Welfare през 2002 г., попечителството на събитието беше прехвърлено на британската организация с нестопанска цел International Cat Care през 2020 г.

Въпреки че кучетата официално са най-популярният домашен любимец в света, котките са на второ място - изненада на никого.

Произхождащи от африканската дива котка, първите човешки записи за котки датират още от Древен Египет.

Оттогава цивилизацията и котките вървят ръка за ръка, като първото известно божество на котките се дължи на обожанието на древните египтяни и разглеждането на съществата като богове.

Мафдет е смятан за защитник от змии, скорпиони и злото по време на Първата династия и дори след разпадането на цивилизацията котките стават популярни навсякъде.

От борба с вредители, символи за статус до икони на суеверие в средновековието, котките са направили всичко.

В днешно време те са може би най-известният субект в интернет, превръщайки се в мемета и влиятелни лица в социалните медии, хвалейки се с милиони фенове.

Без повече шум, Euronews Culture е тук, за да даде ви преглед на пет от най-влиятелните котки в ерата на интернет…

Grumpy Cat

Вероятно най-разпознаваемата котка в интернет, името на Grumpy Cat всъщност беше Tardar Sauce.

Прякорът се дължи на нейното постоянно „сърдито“ изражение, чиито изображения породиха безброй мемета, восъчна фигура и стоки, осигуряващи на нейната собственичка Табата Бундесен стабилен доход.

< p>Страдаща от недостатъчна захапка и котешки нанизъм, тя стана известна, след като братът на Табата публикува снимка на Tardar Sauce в Reddit.

РЕКЛАМА

Тя почина само на седем години от усложнения от инфекция на пикочните пътища през 2019 г.

Нейното наследство обаче продължава да живее и Grumpy Cat все още може да се похвали с над 8 милиона харесвания във Facebook и повече от 4 милиона последователи в Instagram и Twitter взети заедно.

Освен това, не можем да забравим времето й като филмова звезда. Нейното подобие се появи в Grumpy Cat's Worst Christmas Ever от 2014 г., където котешката звезда беше озвучена от Обри Плаза.

Choupette

Четириногото на покойния дизайнер Карл Лагерфелд приятелка навършва 12 следващата седмица и тя е звезда от самото начало.

Шупет принадлежи към дългогодишното творчество на Chanel до смъртта му през 2019 г.

РЕКЛАМА

Хвалба 258 000 последователи в Instagram, бялата бирманска котка представя образ на модна икона и се казва, че има свой собствен iPad, вечеря на масата и се грижи за нея от две прислужници, Франсоаз и Марджори. Жените са натоварени със задачата да се грижат за режима на красота и пълния дневник на Шупет.

Най-елегантната котка в интернет очевидно има книга, написана за нея - „Шупет: Личният живот на високопоставена модна котка“ от 2014 г. '. Тя също беше почти съпруга на покойния си собственик, като Лагерфелд каза пред CNN: „Все още няма брак за хора и животни… Никога не съм мислил, че ще се влюбя така в котка“.

Публикация, споделена от Шупет Лагерфелд (@choupetteofficiel)

През май тази година имаше много спекулации дали тя ще присъства на празника през 2023 г., който отпразнува Карл Лагерфелд наследство.

В крайна сметка тя остана вкъщи, но бе отдадена почит от безброй знаменитости, включително Doja Cat, Lil Nas X и, най-травматичното, Джаред Лето, който облече реплика на Choupette в човешки размер.

Уличната котка Боб

Този джинджифилов Том не само вдъхнови поредица от книги и филм – Уличен котарак на име Боб – но също така се смята, че е спасил живота на неговия собственик.

РЕКЛАМА

Джеймс Боуен срещна Боб през 2007 г. по време на битка със зависимостта към наркотици и бездомността. Двамата се срещнаха, след като Боб беше изоставен и ранен и Боуен реши да се грижи за него, харчи пари, които е спестил за храна, за лекарства, за да върне котката към пълно здраве.

Кръстена на Killer BOB от поредицата Twin Peaks, котката спечели слава, след като придружаваше Bowen busking или продаваше списание The Big Issue в Лондон.

Видеоклиповете на Боб станаха вирусни и неговата знаменитост нарасна, като Боуен написа книгата „Уличен котарак на име Боб“ за връзката им. Успешната публикация беше превърната във филм от 2016 г., в който Боб играе себе си заедно с шестима двойници.

През 2020 г., докато живееше като стайна котка, Боб избяга през прозорец, който по погрешка беше оставен открехнат и беше ударен от кола, причинявайки смъртта му.

В изявление Боуен каза, че Боб е спасил живота му, като написа: „Толкова е просто. Той ми даде много повече от другарство. С него до себе си намерих посока и цел, които ми липсваха.”

Lil Bub

Звездата на Tumblr Lil Bub беше истински знаменитост, толкова известна, колкото много имена в човешкия живот.

Всичко започна през ноември 2011 г., когато снимки на създанието бяха публикувани в Tumblr и след това Reddit. котило, родено от дива майка, тя имаше няколко генетични мутации и имаше трудности да бъде осиновена.

Страдаща от екстремна форма на котешки нанизъм, поради което крайниците и долната й челюст бяха малки в сравнение с останалата част от нея тяло, изглеждаше, че винаги е изплезила езика си.

В крайна сметка Майк Бридавски й даде дом, който каза: „Хей, Бъб!“ когато я прибра.

Когато тя придоби популярност, Бридавски продаде различни стоки от Lil Bub и заведе котката на срещи и поздрави, дарявайки голяма част от печалбите на групи за спасяване на животни.

През 2013 г. беше издадена „Книгата на Lil Bub's Lil: The Extraordinary Life of the Most Amazing Cat on the Planet“ и малкото създание също позира за кампания на PETA, която насърчава хората да стерилизират и кастрират своите домашни любимци.

Публикация, споделена от Lil BUB (@iamlilbub)

Появявайки се на корици на списания и като котка в редица филми, Lil Bub също участва в Lil Bub & Friendz, документален филм, чиято премиера беше на филмовия фестивал в Трайбека през 2013 г., спечелвайки наградата за най-добър игрален филм на Tribeca Online Festival.

Lil Bub почина в съня си през 2019 г. след период на борба с агресивна костна инфекция но нейното наследство продължава.

По време на нейния 8-годишен живот учените установиха, че тя е имала рядка генна мутация, открита някога само в една мишка и петнадесет човека, което означава, че тя помага на хората дори след преждевременната си смърт.

Nyan Cat

Списък с известни котки в интернет не би бил пълен с една анимационна котешка – и то нелепа.

През април 2011 г. беше качен видеоклип в YouTube, включващ японска поп песен и много елементарна, анимирана котка с поп-тарт за торс, която летеше през космоса, оставяйки дъгова следа след себе си.

Nyan Cat всъщност се основава на истинска котка, Марти. Той принадлежеше на създателя на вирусния мем Кристофър Торе, който нарисува странното изображение и го превърна в GIF.

Малко след това потребителят на YouTube Saraj00n комбинира анимацията на котката с версия на японската песен „Nyanyanyanyanyanyanya!“ - ономатопеична имитация на зов на котка на азиатски език.

Видеото спечели награда Webby през 2012 г. за „Мем на годината“ и сега е гледано повече от 205 милиона пъти, което прави измисленото котка, една от най-известните в целия интернет.

През февруари 2021 г. оригиналният създател на GIF, Крис Торес, създаде актуализирана версия на Nyan Cat и я продаде като NFT за еквивалента на €535 000 - истинска козина!

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР