Екстремното време причинява хаос в Северна и Южна Европа

...
Дърво лежи на земята близо до увеселителния парк Тиволи след
Коментари Харесай

Дърво лежи на земята близо до увеселителния парк Тиволи след падане след силна буря в Копенхаген, понеделник, 7 август 2023 г. Дърво лежи на земята близо до увеселителния парк Тиволи след падане след силна буря в Копенхаген, понеделник, 7 август 2023 г. - Авторско право Alberto Lo Bianco//LaPresse От Euronews  с агенции Публикувано на 08.07.2023 г. - 21:31

Високите температури и есенните бури разпалват горски пожари и наводняват улиците на Европа това лято.

Пожарникарите на остров Сардиния се бориха да овладеят серия от огнища в понеделник. Усилията на аварийните екипи бяха усложнени от силния вятър, известен като мистрал, който духаше в Средиземно море.

РЕКЛАМА

В Нуоро, най-сериозно засегнатата област, местната противопожарна команда разположи шест екипа с общо 30 души персонал, както и 12 превозни средства, според местните медии. Съобщава се за един пострадал пожарникар по време на евакуацията на къмпинг, който впоследствие беше унищожен от пожара.

В момента най-сериозната ситуация е липсата на течаща вода, след като пламъците нанесоха сериозни щети на водната централа. Снабдяването скоро трябва да бъде възстановено, но кметът на района е подписал заповед за забрана на използването му за хранителни цели, докато ситуацията се нормализира.

Междувременно някои туристи вече са стегнали багажа си и щетите са се оценява в индустриалната зона.

В неделя около 600 души бяха евакуирани в различни райони на Сардиния поради ширещите се горски пожари, които обхванаха североизточните и южните райони на острова.

Испания и Португалия се борят с дивите пожари

Пожарите в Португалия продължават да опустошават страната от север на юг.

Още над 3400 пожарникари се бореха със 130 пожара в Португалия. Температурите бяха над 40ºC в някои региони на страната и властите казаха, че рисковете от горски пожари ще останат „много високи или на максимално ниво в целия щат“ през следващите дни.

От понеделник Испания е изправена пред нов гореща вълна, причинена от навлизането от юг на маса топъл и сух въздух, според Държавната метеорологична агенция.

Тя ще продължи до петък с температури, които ще бъдат до 15 градуса над нормалните стойности за сезона. Според последната прогноза термометрите може да надвишат 44ºC в по-голямата част от южната половина и да достигнат или да се доближат до 40ºC в провинции, които преди са били по-хладни.

Оранжеви и жълти предупреждения за горещи вълни са издадени в 15 провинции през Андалусия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Естремадура, Галисия и Мадридска общност.

Словения призовава ЕС да помогне за справяне с последствията от наводненията

РЕКЛАМА

Бурята "Ханс" се очаква да пристигане в Норвегия понеделник следобед или вечер. Дъждът вече е започнал, което е довело до наводнение на паркинг за пътуващи извън Осло. В резултат на това няколко автомобила на паркинга бяха потопени под водата поради наводнението на съседното речно корито.

И след като преживя изключително влажен юли, Дания продължава да издържа на времето, което напомня повече на есента, отколкото на лятото.< /p>

Пороят и бурята, които започнаха в неделя, първо засегнаха източния остров Борнхолм, преди да достигнат столицата Копенхаген в понеделник.

Тъй като работниците бяха заети с премахването на паднало дърво от Стената на Тиволи Гардънс, друго дърво съборено от другата страна на улицата. За щастие нямаше пешеходци или велосипедисти по пътеките, когато дървото падна.

Комбинацията от наситена почва и наличието на листа по дърветата ги прави по-податливи на падане, за разлика от по-честите бури времето през есента и зимата.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР