Лаймска болест: Може ли ваксината да намали бактериите, причиняващи Лаймска болест, в кърлежите?

...
Тази снимка без дата, предоставена от Центъра за контрол и
Коментари Харесай

Тази снимка без дата, предоставена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), показва чернокрак кърлеж. Тази снимка без дата, предоставена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), показва чернокрак кърлеж. - Copyright CDC чрез AP, файл от Публикувано на 08.07.2023 г. - 19:21

Все още няма ваксина за лаймска болест при хора, въпреки че текат опити за разработване на такава, но нови изследвания показват, че ваксина, дадена на мишки, може да повлияе на бактерията, причиняваща лаймска болест при кърлежите.

Кърлежите отдавна са бич на летните месеци като вектори на множество сериозни заболявания, включително лаймска болест. Сега ново изследване показва, че иновативна ваксина може да повлияе на разпространението на бактериите, причиняващи лаймска болест, сред насекомите.

РЕКЛАМА

Публикувано в , френското проучване разглежда нова ваксина, приложена на мишки който е насочен към чревната микробиота (микробите, включително бактериите, живеещи в червата на кърлежите), за да намали разпространението на Borrelia afzelii, бактерията, която причинява лаймската болест в Европа.

Изследователите ваксинираха мишки, за да създадат антитела срещу друг „троянски кон“. конски” бактерии в опит да повлияят на чревните микроби на кърлежите.

Те откриха, че кърлежите, които са ухапали ваксинираните мишки, са имали по-малко бактерии, причиняващи лаймска болест в чревната си микробиота, отколкото тези, които са ухапали неваксинираните животни.

„Откритието е скъсване с настоящите парадигми относно ваксинациите“, каза Алехандро Кабезас-Крус, главен изследовател във Френския национален институт за изследване на земеделието, храните и околната среда (INRAE), пред Euronews Next.

Той добави, че учените са се борили с разработването на ваксини срещу болести, предавани от вектори, като лаймска болест или малария, които се предават чрез ухапвания от насекоми, и се надява, че това може да бъде стъпка към изкореняването на болести, предавани от вектори в бъдеще.

Джон Окот, директор на Центъра за изследване на лаймската болест в университета Джон Хопкинс в САЩ, каза пред Euronews Next, че проучването, в което той не е участвал, е интересно, но отбеляза, че е в ранни фази.

Той посочи, че има и ваксини, които се изследват при мишки, за да се предотврати разпространението на бактерии към кърлежите.

„Проблемът с тези видове ваксини за мишки е как да ги получите във всички мишки? Трудно предизвикателство е да разберете как всъщност бихте го приложили в над големи хиляди квадратни мили местообитания на мишки. И така, това е практическият аспект. Но това е дълъг път надолу по пътя“, каза той.

Какво е лаймска болест?

Лаймската болест е най-често срещаното заболяване, пренасяно от кърлежи в Съединените щати и в Европа.

Причинява се от бактерия, която обикновено живее в мишки, катерици и други бозайници и се предава на хората чрез ухапване от кърлеж.

Повечето случаи на заболяването могат да бъдат лекувани с антибиотици но в момента няма налична ваксина за хора, въпреки че някои са налични за кучета.

РЕКЛАМА

Pfizer в момента предлага ваксина за хора в САЩ и Европа, която е единственият кандидат за ваксина в клинично развитие Единствената друга човешка ваксина беше изтеглена от пазара в началото на 2000-те години, няколко години след като беше одобрена от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Това се дължеше отчасти на опасения относно нежелани странични ефекти и настроения против ваксините, .

Какви са симптомите на лаймската болест?

Около 60 до 80 процента от хората, заразени с лаймска болест, ще получат обрив около област на ухапване, според Европейските центрове за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

„Ранната диагноза все още е клинична диагноза, базирана на идентифицирането на характерната кожна лезия, наречена еритема мигранс. Но проблемът е, че всеки си мисли, че това е лесно за идентифициране. Оказва се, че не е“, каза Окот.

„Това не е типичният класически вид око на бик, който често се показва в статии.. това всъщност е само малка част от лезиите и така останалите лезии не нямам този класически външен вид".

РЕКЛАМА

Треска, главоболие, умора и кожен обрив също са типични симптоми на Лаймска болест.

Болката в гърба и краката е симптом, който е отколкото в САЩ, както и състояние на кожата, наречено acrodermatitis chronica atrophicans, което се появява в късен стадий на лаймска болест. Характеризира се с лезии и атрофия на кожата.

Ако лаймската болест не се лекува в в ранните етапи може да се разпространи в сърцето, ставите, мозъка и нервите, но все още е трудно да се диагностицира с единствените налични кръвни тестове, фокусирани върху антитела, чието производство отнема седмици на заразените хора.

„Проблемът е как да се лекуват хората, които получават лаймска болест след лечението“, каза Окот.

„Това е предизвикателството, защото е като COVID на дълги разстояния. Всъщност не знаем как да го лекуваме ефективно, защото не разбираме в детайли механизмите на заболяването, какво го причинява.

РЕКЛАМА Случаите на вируса Powassan нарастват. Защо е „лаймската болест“ смъртоносен братовчед, толкова обезпокоителен?

Може ли лаймската болест да се увеличи поради изменението на климата?

Лаймската болест може да се разраства в Европа, но са необходими повече данни от наблюдението, казаха изследователите.

Анализ, публикуван през 2019 г., установи, че диагностицирането на Лаймска болест се увеличава в „някои западноевропейски страни“, но е необходимо по-добро наблюдение, особено в „южните страни“.

Заболеваемостта в Европа е най-висока в скандинавските и балтийските страни и някои централноевропейски страни, според изследване от 2021 г.

Във Франция се наблюдава увеличение на броя на диагностицираните случаи на лаймска болест през последните две десетилетия, според .< /p>

„Повишаването на температурата благоприятства жизнения цикъл на кърлежите. Така че те могат да се развиват по-добре, защото не са много подходящи за ниски температури", каза Кабесас-Крус. Това означава, че някои страни, обясни той, ще започнат да виждат повече от тези вектори и ще трябва да бъдат загрижени за лаймската болест и други заболявания.

Лаймската болест е идентифицирана за първи път в американския щат Кънектикът през 1970 г.

Случаите на заболяването в Съединените щати са се удвоили от 1991 г., според US .

Доказано е, че изменението на климата допринася за разпространението на кърлежите чрез по-кратки зими и затоплящи се температури и по този начин може да увеличи потенциалния риск от лаймска болест.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР