Бедствието е на хоризонта за пътуванията и туризма, ако не започнем да правим нещата по различен начин

...
Мъж седи под сянката на чадър на плажа Риканто в
Коментари Харесай

Мъж седи под сянката на чадър на плажа Риканто в Аячо, юли 2023 г. Мъж седи под сянката на чадър на плажа Риканто в Аячо, юли 2023 г. - Авторско право AFP/Euronews От Глория Гевара, главен специален съветник на министъра на туризма на Мексико, ръководител на Глобалния център за устойчив туризъм Публикувано на 08.07.2023 г. - 17:48 ч.•Обновена 17:48 ч. Мненията, изразени в тази статия, са на автора и по никакъв начин не отразяват редакционната позиция на Euronews.

Изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за сектора, който представлява близо 8% от световния БВП. Правителствата и предприятията трябва да действат спешно за смекчаване на изменението на климата, като същевременно укрепват устойчивостта, тъй като екстремните метеорологични явления бушуват напред, пише Глория Гевара.

Лятото на 2023 г. се очертава да бъде незабравимо — сбиване на рекорди за най-горещия ден и най-горещия месец в историята, а сега е на път да бъде и най-горещата година.

РЕКЛАМА

Екстремните метеорологични явления като горещи вълни и горски пожари в Средиземно море и в САЩ и Китай за съжаление стават все по-чести.

Последните проучвания показват, че изменението на климата е направило екстремните метеорологични събития с 50% по-вероятни.

В резултат на това индустрията на пътуванията и туризма е изправена пред анулации и мечтаните ваканции са съкратени. Според един анализ исканията за възстановяване на суми за почивка вече са се увеличили с близо 18%.

Пандемията от COVID-19 доведе до удар с 4 трилиона евро върху глобалния БВП на пътуванията и туризма и 62 милиона загуба на работни места — и разкри пътуванията и уязвимостта на туристическата индустрия.

Мавриций вместо Майорка? Как горещите вълни променят нашите летни ваканции. Високите температури може да повлияят на туризма в Южна Европа

Днес, докато международните пристигания се увеличават, индустрията все още се възстановява след пандемията, като глобалните пристигания са под нивата от 2019 г. в някои части на света.

Изменението на климата не само заплашва да отмени тези печалби. Той също така представлява екзистенциална заплаха за индустрията, която сама по себе си представлява приблизително 8% от глобалните емисии на парникови газове.

Тъй като секторът също така представлява близо 8% от световния БВП — и цели 70% в някои държави — съществуват огромни рискове, ако продължим да вървим по обичайния път.

Екстремните метеорологични явления ще бушуват и занапред

Както в Гърция, така и в Италия, страните, изпитващи тежестта на екстремни метеорологични условия, туризмът представлява съответно почти 19% и 10% от БВП през 2022 г.

Последните данни на Европейската комисия по пътуванията показват, че туризмът в Средиземно море вече е намалял с 10% това лято в сравнение с миналата година.

В цяла Европа туристическата индустрия включва повече от 2 милиона предприятия, предимно малки и средни предприятия (МСП), в които работят около 12,3 милиона души.

Тъй като прехраната на милиони хора зависи от индустрията, правителствата и фирмите трябва да действат спешно за смекчаване на изменението на климата, като същевременно укрепват устойчивостта, тъй като екстремните метеорологични явления бушуват напред.
Застрашени ли са малките, семейни хотели в Европа от изчезване?

Тъй като прехраната на милиони хора зависи от индустрията, правителствата и фирмите трябва да действат спешно за смекчаване на изменението на климата, като същевременно укрепват устойчивостта, тъй като екстремните метеорологични явления бушуват напред.

РЕКЛАМА

Двете трябва да се съсредоточат върху паралелни пътища: да работят към нулеви нетни емисии, като същевременно укрепват устойчивостта си на климатични шокове, за да минимизират загубите и да подкрепят местните общности.

Съществуват примери за устойчив на климата туризъм

Някои държави вече са определили това като приоритетна област чрез изграждане на устойчива на климата туристическа индустрия.

Коста Рика е блестящ пример, който вижда над 3 милиона посетители годишно и 9% от работната сила е заета в индустрията.

Сред своите успехи страната генерира 99,78% от енергията си от възобновяеми ресурси и има планове за електрификация на транспорта и устойчиво управление на отпадъците.

Саудитска Арабия даде подобен тласък на устойчивия туризъм като част от своята стратегия „Визия 2030“. Проектът Червено море, например, е регенеративна устойчивост, която има за цел да постигне 30% нетно положително въздействие върху опазването до 2040 г. чрез измерими подобрения в биоразнообразието.

РЕКЛАМА Как Коста Рика се превърна в най-зелената и щастлива страна в света? Саудитска Арабия: Това ли е най-вдъхновяващата инициатива за регенеративен туризъм в света?

Очаква се да бъде най-голямата морска защитена зона, забранена за приемане в страната, обхващаща 5373 квадратни километра, целта е 30% увеличение на рибната биомаса, 30% увеличение на мангровите гори, морските треви и местната земна растителност и 30% увеличение на изобилието на коралови рифове.

< h2>Не става дума за спиране на пътуването — става дума за правене на нещата по различен начин

Но тези отговори не са последователни в цялата индустрия и не можем просто да чакаме екстремните събития, които предстоят.

Индустрията се нуждае от споделени усилия за координирани, силно въздействащи действия за постигане на нулеви нетни емисии, защита на биоразнообразието и природните ресурси, както и на многото общности, икономически зависими от пътуванията и туризма.

Правителствата играят значителна роля, като създават благоприятна среда за насърчаване на прехода на индустрията чрез разнообразни стимули, иновативни партньорства и механизми на политиката.

Сътрудничеството между частния и публичния сектор е от решаващо значение, най-вече за намаляване на емисиите и въвеждане на регулиране, където е необходимо.

РЕКЛАМА
Това не означава спиране на пътуването, означава да го правим по различен начин, както от страна на предлагането, така и от страна на търсенето.

По подобен начин са необходими съгласувани усилия за защита на най-уязвимите общности и дестинации.

Устойчивостта трябва да бъде приоритет в уязвимите от климата туристически дестинации и може да включва инициативи за положително въздействие и възстановяване на природата, като например Maya Bay в Тайланд, където до 80% от местните коралови рифове са унищожени от отпадъци, лодки замърсяване и слънцезащитен крем.

Това не означава спиране на пътуването, означава да го направите по различен начин, както от страна на предлагането, така и от страна на търсенето.

Това изисква безпрецедентно сътрудничество и иновации; само тогава туризмът ще има устойчивостта, необходима на индустрията – и на планетата – да процъфтяват дълго в бъдещето.

Глория Гевара е главен специален съветник на министъра на туризма на Мексико и ръководител на глобалния устойчив туризъм Център. Тя е бивш президент на Световния съвет за пътувания и туризъм и бивш министър на туризма на Мексико.

В Euronews вярваме, че всички мнения имат значение. Свържете се с нас на [email protected], за да изпратите предложения или предложения и да станете част от разговора.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР