Dungeons & Dragons предприема мерки срещу произведения на изкуството, генерирани от изкуствен интелект, в официалните си публикации

...
Dungeons & Dragons разбива произведения на изкуството, генерирани от AI
Коментари Харесай

Dungeons & Dragons разбива произведения, генерирани от AI Dungeons & Dragons разбива произведения на изкуството, генерирани от AI - Авторско право Jason A. Frizzelle/AP от с AP Публикувано на 08.07.2023 г. - 16:59

Компанията зад популярната RPG игра каза, че е установено, че художник, с когото работи от 2014 г., е използвал AI за генериране на изображения за предстояща книга.

Технологията за изкуствен интелект (AI) улеснява от всякога създаването на илюстрации и произведения на изкуството с програми като DALL-E и Midjourney, способни да излъжат сложни изображения за секунди.

РЕКЛАМА

Появата на тази генеративна технология предизвика разгорещени дебати и правни предизвикателства в света на създаването на изображения - и сега най-популярният в света франчайз за настолни ролеви игри е хванат в светлината на прожекторите.

Dungeons & Dragons (D&D), поредица от игри, собственост на Hasbro, призна, че е разбрала едва в събота, че илюстратор, с когото е работила почти десетилетие, е използвал AI, за да създаде поръчани произведения на изкуството за предстояща книга.

Беше предупреден за проблема, когато редица хора посочиха в социалните медии, че поне едно изображение на гигант с брадва изглежда твърде странно, и те се усъмниха дали изображението е направено от човешки.

Франчайзът, управляван от дъщерното дружество на Hasbro Wizards of the Coast, каза в изявление, че е разговарял с художника и изяснява правилата - добавяйки, че AI няма да се използва като част от създаването на изкуството процес за D&D изкуство в бъдещето.

Изявление, публикувано в платформата на социалните медии X - известна преди като Twitter - в неделя гласи: „Днес разбрахме, че художник е използвал AI, за да създаде произведения на изкуството за предстоящия книга, Bigby Presents: Glory of the Giants. Работим с този художник от 2014 г. и той е вложил години работа в книги, които всички обичаме.

„Въпреки че не знаехме за избора на художника да използва AI в процеса на създаване на тези произведения по поръчка, обсъдихме с него и той няма да използва AI за работата на магьосниците, която се движи напред“. като изкривени крайници и ръце с повече от пет пръста, които ги предават.

Предизвикателствата на авторските права в ерата на AI: Кой притежава съдържание, генерирано от AI? Сам Алтман от OpenAI призовава за регулиране на фона на опасения, че AI може да причини „значителна вреда на света“

Hasbro и Wizards of the Coast не отговориха на исканията на Асошиейтед прес за допълнителен коментар в неделя.

Hasbro купи D&D Beyond - официалният дигитален спътник за ролевата игра - за $146,3 милиона (€133 милиона) миналата година.

Въпросното изкуство скоро ще бъде... предстои да бъде издадена книга с твърди корици с описания и легенди за чудовища, наречена „Bigby Presents: Glory of the Giants“.

Дигиталната и физическата версия на пакета се продава за $59,95 (€54) на D&D уебсайт и се очаква да бъде пуснат на 15 август.

РЕКЛАМА

Използването на AI за генериране на изображения и друга творческа работа повдигна опасения относно авторските права в редица индустрии.

Някои визуални художници съдят компании за изкуствен интелект за обучение на техните алгоритми върху тяхната работа без тяхно разрешение.

Конкурентът на Hasbro Mattel използва изображения, генерирани от изкуствен интелект, за да им помогне с идеите за нови автомобили играчки Hot Wheels, въпреки че не е Не казах дали това е нещо повече от експеримент.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР