Учените зад революционно ново лекарство, което кара зъбите да израстват отново, се доближават до клиничните изпитвания

...
Учените се доближават до лекарство, което кара зъбите да израстват
Коментари Харесай

Учените се доближават до лекарство, което кара зъбите да поникнат отново Учените се доближават до лекарство, което кара зъбите да израстват отново - Авторско право Canva/Euronews от Публикувано на 05/08/2023 - 14:30•Актуализирано 14:31

Въпреки че сме свикнали с идеята зъбите да растат само два пъти, ново лекарство може да направи възможно израстването на трети комплект.

Учените правят значителни крачки в разработването на революционно лекарство, което потенциално би могло да даде възможност за повторно израстване на зъбите.

Клиничните изпитвания са планирани да започнат през юли следващата година. Те се надяват да бъде достъпен за използване от зъболекари до 2030 г.

Зъбните аномалии при раждането са често срещани при хората и засягат хора по целия свят. Но лекарство, което да накара зъбите да поникнат отново, би било първо в света.

Изследването, ръководено от болницата Kitano към Института за медицински изследвания в Осака, Япония, има за цел да предостави „терапевтично лекарство за пациенти, които нямат пълен комплект на възрастни зъби поради вродени фактори” – свързано с генетични влияния или влияния на развитието, настъпили преди раждането.

“Хората с анодонтия [медицинският термин за пълна липса на зъби] нямат естествени зъби, защото никога не ги е развивал. Състоянието често се появява заедно с други генетични заболявания, като ектодермална дисплазия [дефекти на косата, ноктите, зъбите, кожата и жлезите]. Обичайните лечения включват протези и зъбни импланти“, според информацията на Cleveland Clinic.

Състоянието – известно още като – възпрепятства основните способности като дъвчене, преглъщане и говорене от ранна възраст, което може да повлияе отрицателно на развитието.

Силата на положителното родителство: Как топлината и подкрепата предпазват тийнейджърите от стрес

Д-р Катсу Такахаши, ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болница Kitano към Института за медицински изследвания, работи върху лекарството от дипломирането си студентски дни, в началото на деветдесетте години.

„Идеята за израстване на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар“, каза той пред Japanese journal, добавяйки, че е уверен, че ще успее „да я осъществи. „

Новаторското начинание в стоматологията, подкрепено от Японската агенция за медицински изследвания и развитие (AMED), има за цел „да достави терапевтично лекарство на пациенти с вродено обеззъбяване [хора, които са напълно или частично беззъби] чрез сътрудничеството на повече от 10 медицински институции и изследователски институти в цялата страна,” се казва в изявление на клиниката.

„Вярваме, че това изследване ще изясни механизма на заболяването (вродена анодонтия) за вас и много други пациенти и ще допринесе към разработването на лек.“

Новаторско изследване разкрива „окончателна връзка“ между чревния микробиом и аутизма

Изследователският екип вече успешно е стимулирал растежа на зъби от „трето поколение“ – след първите млечни зъби и след това постоянни възрастни зъби - в животински модели чрез насочване към ген, наречен USAG-1, за който е установено, че ограничава растежа на зъбите при мишки.

Чрез разработване на неутрализиращо антитяло лекарство, което блокира действието на USAG-1 , екипът на Такахаши предизвика повторно израстване на зъби при мишки и порове.

Обещаващите резултати в научното списание Nature през 2021 г. привличат вниманието на световната научна общност.

Лекарство за повторно израстване на зъбите би било революционно, предоставяйки алтернативно решение за хора, които са загубили зъбите си поради тежки кариеси или зъбни заболявания.

Сега се работи, за да се подготви лекарството за употреба от хора. И след като безопасността и ефикасността му бъдат гарантирани, фокусът ще бъде върху лечението на деца на възраст от 2 до 6 години, които показват признаци на анодонтия, съобщи Mainichi.

Д-р Такахаши предвижда бъдеще, в което лекарството за повторно израстване на зъбите става жизнеспособно трета опция заедно със зъбни протези и импланти, предлагайки на хората шанс да си възвърнат естествените зъби.

„Надяваме се да проправим пътя за клиничната употреба на лекарството“, отбеляза Такахаши.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР