Бюджетно пътуване: Това неоткрито балканско бижу трябва да бъде следващото ви пътуване

...
Кметството на Сараево (Vijećnica) е впечатляваща сграда на брега на
Коментари Харесай

Кметството на Сараево (Vijećnica) е внушителна сграда на брега на реката, в която се помещава и Националната библиотека. Кметството на Сараево (Vijećnica) е впечатляваща сграда на брега на реката, в която се помещава и Националната библиотека. - Авторски права Canva от Публикувано на 04/08/2023 - 08:00

Топлото време, ниските цени и завладяващата история примамват туристите в столицата на Босна както никога досега.

Известна като мястото, предизвикало началото на Първата световна война и помрачена от години война през 90-те години, Босна може да не е първата ви мисъл, когато планирате почивка в Европа.

Но може би трябва да бъде.

Средната халба в Сараево струва по-малко от 2 евро и петзвезден хотел в центъра на столицата на цена от 120 евро на вечер през лятото - има лукс и достъпни възможности за всеки.

Сараево става все по-популярен

Босненската столица Сараево вижда своята следвоенна история тази година.

Хълмовете над града са сега места, където чужденците се събират, за да видят известния силует в долина, заобиколена от високи планини.

Този балкански град често се описва като място, където изтокът среща запада, тъй като архитектурните стилове варират в различните райони, за да отразят смесената му история .

В - известен като Bas Carsija и построен от османците през 15-ти век - посетителите разглеждат традиционни босненски занаятчийски магазини и популярни ресторанти.

Тук можете да намерите и един от балканските най-старите джамии и една от най-големите сгради в стария град - Гази Хюсрев-бег. Въпреки че беше силно обстрелван през годините на войната през 90-те години, благодарение на дебелите си стени и следвоенен проект за възстановяване, той все още стои гордо в града. Все още е действаща джамия, но посетителите могат да влязат за около €1,50.

За разлика от джамията, много сгради не са напълно реставрирани и затова не се изненадвайте, ако видите дупки от куршуми.

Само на един хвърлей камък е мястото, където престолонаследникът Франц Фердинанд е убит от младия босненско-сръбски бунтовник Гаврило Принцип на Латинския мост през 1914 г., което на практика предизвиква началото на Първата световна война. Днес а на мястото на убийството е едно от най-посещаваните туристически места в Сараево.

100 години след убийството на Фердинанд Босненската национална библиотека е възстановена след войната от 1992-1995 г., в която Сръбският обстрел от хълмовете отгоре я унищожи напълно.

Въпреки че възстановената библиотека е нещо, което трябва да се види, за съжаление тя не съдържа много стари книги, тъй като около 90 процента от нейната колекция беше унищожена.

В други части на града можете да видите повече австро-унгарско влияние. Доминират традиционни неоренесансови и готически сгради, бележещи десетилетията на управление на Австрийската империя. Разходете се по него, за да видите някои от най-добрите примери за това.

„Малдивите на Европа“: Защо трябва да избягате на Албанската Ривиера, докато е под радара. Търговски пътища и историческа архитектура на Пътя на коприната: Как да изследвате Узбекистан с високоскоростен влак

Кой е най-добрият начин да разгледате Сараево?

Малкият град е лесен за разглеждане пеша, така че чудесен начин да започнете престоя си тук е като направите пешеходна обиколка.< /p>

Вашият гид ще обясни уникалната история на града, както и ще посочи кои туристически капани да избягвате и ще даде някои полезни . Въпреки че не всеки говори английски, местните жители са известни като невероятно приятелски настроени.

Юли и август вероятно ще бъдат най-горещите месеци за посещение на Сараево, така че много хора предполагат, че най-доброто време от годината за разглеждане на града е май , юни или септември.

Ако все пак се окажете, че се борите в жегата, има много , осигуряващи чиста питейна вода.

Местна легенда казва, че ако пиете от фонтана Sebilj в стария град, ще се върнете в града в бъдеще.

Дубровник: Ето как да избягате от тълпите в най-пренаселения град в Европа Шикозни кафенета и евтина бира: Тази източноевропейска столица все още е красива на бюджет

Ако вземете такси малко по-далеч от центъра на града, обиколка през тунела на надеждата в Сараево (Tunel spasa) е интересно и образователно посещение.

800-метровият тунел е изкопан от граждани през 90-те години на миналия век, за да свърже града с „сигурното място“ на ООН на летището и осигури маршрут за транспортиране на храна, лекарства и оръжия по време на войната.

Ако търсите нещо малко по-активен, можете да се изкачите до връх Требевич. На върха има над града, но има и кабинков лифт, ако искате да се насладите на гледката без усилие. Обратният пешеходен маршрут от центъра на града е около 21 км.

Посетителите също така обичат да изследват изоставената писта за бобслей от Зимните олимпийски игри през 1964 г. в планината. Ако изберете правилното време за посещението си, може дори да чуете призиви за молитва, отекващи магически в долината от джамиите на града.

А ако сте по-скоро хората, които седят с питие и се наслаждават- the-view type, след това вземете чаша в Avaz Twist Tower в центъра на града. Срещу малка такса можете да получите 180-градусова гледка към Сараево от върха на 176-метровата кула.

Разменете Сен Тропе за изгоден лукс на тюркоазения бряг на Турция това лято

Трябва ли да посетя някъде другаде в Босна?

Въпреки че има много неща за правене в самия град, ако имате време, струва си да отидете и до Мостар. Между двата града има влакове всеки ден и пътуването отнема около два часа.

Историческият град е пълен с цветни базари, а в сърцето на Мостар е старият мост (Stari Most). Тук можете да видите в замръзналата река Неретва. , можете дори да отидете сами, като се запишете за някое от училищата за гмуркане.

Ако все пак планирате да изследвате по-далеч, е разумно да не излизате извън пистите без водач. Въпреки че всички големи населени райони и главни пътища са разчистени, има малък шанс за неексплодирали противопехотни мини в по-отдалечените райони.

Гледайте видеоклипа по-горе, за да разгледате Сараево.

Видео редактор • Хана Браун

Допълнителни източници • AP

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР