Какво означава превратът в Нигер за отношенията на Европа със Сахел?

...
Жена приготвя храна в Ниамей, Нигер, събота, 29 юли 2023
Коментари Харесай

Жена приготвя храна в Ниамей, Нигер, събота, 29 юли 2023 г. Жена приготвя храна в Ниамей, Нигер, събота, 29 юли 2023 г. - Авторско право Sam Mednick/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени. от Публикувано на 04/08/2023 - 10:46

Нигер се смяташе за последния бастион на демокрацията в региона на Сахел. Свалянето на демократично избрания му президент е сериозна пречка за усилията на ЕС да се справи с предизвикателството с две остриета на сигурността и развитието в региона.

При посещението си в Нигер в началото на юли висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел описа страната като основен партньор на ЕС в сърцето на Сахел, полусухия регион, който се простира от запад на изток на юг от Пустинята Сахара.

Само седмици по-късно Нигер стана поредицата от държави, които паднаха в ръцете на военни хунти.

Европейският съюз и неговите държави-членки са най-големите в Сахел донори на помощ за сигурност и развитие, насочени към подпомагане на региона да се справи с взаимосвързаните предизвикателства на въоръжените конфликти, хроничната бедност и терористичните заплахи, всички от които са усложнени от уязвимостта към изменението на климата.

Но стратегиите на ЕС не успяха предотвратяване на раздробяването на конфликти в региона. От 2021 г. военни преврати успешно свалиха правителствата на Буркина Фасо, Мали и Гвинея. С тези държави, които сега подкрепят пуча в Нигер, стратегията на Европа в Сахел рискува да се разпадне.

Подкрепата на ЕС е „фрагментирана“

ЕС е похарчил около 8 милиарда евро за сигурност и хуманитарна помощ помощ в Сахел от 2014 г. насам. Той също така насочва средства през Сахелския съюз от 12 държави, понастоящем председателстван от Германия, която е похарчила 22,97 милиарда евро за проекти за сътрудничество до момента. Държавите-членки също имат свои собствени инициативи за Сахел, включително военни мисии, насочени към ограничаване на разрастващи се джихадистки групи.

Деветгодишната мисия на Франция срещу бунтовниците в Мали, която миналата година беше описана като контрапродуктивна, с терористичен бунт спираловидно нараства и популярността на Франция сред малийците рязко пада в проучванията на общественото мнение.

Но Нигер се смяташе за бастион на надеждата.

„Западът видя Нигер като успешно военно партньорство. Нигерийските специалисти по сигурността бяха смятани за като възприемчиви към подкрепа и бяха по-добри в отблъскването на заплахите. Но естествено, от известно време имаше загриженост относно политическата стабилност, като стабилността се разглеждаше като колеблива и крехка," каза Андрю Лебович, научен сътрудник в института Clingendael.

Западните участници и участниците в ЕС едва наскоро успяха да координират операциите.

„Сътрудничеството между европейските участници стана по-конструктивно през последните години, но колкото повече участници има, толкова повече ресурси са обвързани от страна на страната партньор. Отвъд това – структурно – няма съгласувано европейско лидерство и това води до неуспехи, които са неизбежни“, каза Фолкер Хаук, старши изпълнителен директор в Центъра за отношения Европа-Африка, пред Euronews. 

„Все още има различни интереси на политическо ниво, включително между Брюксел и държавите-членки“, добави той.

Спиране на средства, което може да бъде опустошително

Западната бюджетна подкрепа за Нигер е спряна в отговор на преврат, рискувайки по-нататъшно обедняване. 

„През годините Европа и САЩ инвестираха значителна военна помощ, политически капитал и финансиране за развитие и сътрудничество“, каза Лебович, „Нигер беше зависим от около 45% на финансирането му от международни участници. Ако тази помощ остане прекратена, това може да бъде опустошително за Нигер и неговите граждани."

Замяната на средствата ще бъде предизвикателство, тъй като Западноафриканската централна банка спира трансакциите на Нигер и замразява активи.

< p>„Ако са много решени, може да намерят алтернативни начини за замяна на активите си, но е неизбежно цялата страна да се дестабилизира“, обясни Хаук.

Европейската „легитимност“ е подкопана

Много световни сили имат стратегическо търговско присъствие в Сахел, включително Китай и Турция. Европа и Западът се оказаха съревноваващи се в сложна мрежа от чуждо влияние.

През последните години присъствието на руски наемници като групата Вагнер се увеличи, особено в Мали, въпреки че Бамако многократно отрича тяхното присъствие. Лидерът на Вагнер Евгений Пригожин изглежда подкрепи преврата в Нигер в гласово съобщение, публикувано в каналите на социалните медии тази седмица.

С капацитета на Запада да подкрепя Сахел сега е допълнително подкопан, Европа е изправена пред по-дълбок, основен проблем на легитимността.

„Нигер беше ключов за европейската легитимност в региона: той показа, че е възможно да се подкрепят партньори, които са в съответствие с ценностите и интересите на ЕС в един от най-сложните региони на света“, каза Хаук. p>

Пресечна точка за мигранти

Милиони принудително разселени хора, пропускливи граници и организирани престъпни групи превръщат Нигер и по-широкия Сахел в удобен коридор за контрабандистите на мигранти между Субсахарска Африка и Магреб.< /p>

През 2022 г. конфликтите доведоха принудително разселеното население в Сахел до 4,1 милиона души спрямо 3,6 милиона година по-рано. В отговор ЕС и Нигер стартираха оперативно партньорство за справяне с контрабандата на мигранти, което включваше работно споразумение с Frontex, граничната агенция на ЕС.

Увеличаването на нестабилността и несигурността може да увеличи миграционните потоци и отслабената позиция на ЕС влияние може да попречи на усилията му да си сътрудничи със страните от Сахел за ограничаване на дейностите на нелегалните контрабандисти на мигранти, според Хаук.

Бъдещето на Нигер е несигурно

Докато превратът в Нигер постави международната общност нащрек, новопровъзгласените лидери досега излъчваха образ на стабилност. Но тъй като блокът от африкански държави ECOWAS заплашва да използва сила, бъдещето на Нигер виси на косъм.

Европейските усилия за подкрепа на Нигер в ограничаването на тероризма, справянето с бедността и подготовката за заплахи, свързани с климата, също са сериозно подкопани. Експертите смятат, че в страна, толкова силно зависима от чуждестранна помощ, която сега рискува да бъде окончателно прекъсната, гражданите ще бъдат първите, които ще почувстват тежките последици.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР