Екстремно време: Наводнения и свлачища убиха най-малко 11 в Грузия, принудиха евакуации в Словения

...
Карта, показваща къде екстремните метеорологични явления удариха Европа в четвъртък
Коментари Харесай

Карта, показваща къде екстремните метеорологични явления удариха Европа в четвъртък и петък. Карта, показваща къде екстремните метеорологични явления удариха Европа в четвъртък и петък. - Авторско право Euronews От Euronews, AFP Публикувано на 04/08/2023 - 12:57•Актуализирано 22:42

Най-малко 11 души загинаха, когато свлачище опустоши планински курорт в северозападна Грузия, докато проливен дъжд предизвика внезапни наводнения и свлачища в части от Словения.

Най-малко 11 души загинаха, а около 25 други все още са в неизвестност, след като свлачище опустоши популярния курорт в долината Шови в Грузия в четвъртък вечерта, докато проливните дъждове в части от Словения предизвикаха внезапни наводнения и свлачища в петък.< /p>

Грузинското вътрешно министерство съобщи в петък, че екстремното метеорологично събитие, което удари Шови, е опустошило курорта, разположен по поречието на река Чанкаджи, и че работата по разчистването и възстановяването му ще започне „възможно най-скоро“.

Повече от 200 души вече са били евакуирани с хеликоптери, според министерството, тъй като свлачището е отнесло изцяло мостовете на магистралата, водеща към курорта, което затруднява преминаването на превозни средства.

Междувременно в Словения властите бяха принудени да евакуират жителите на северните, северозападните и централните части на страната, тъй като проливни дъждове причиниха наводнения на пътища и сгради. Според словенската агенция за околна среда ARSO еквивалентът на едномесечен дъжд е паднал в рамките на 24 часа в тези райони.

Според официалната новинарска агенция на страната STA, Администрацията за гражданска защита и помощ при бедствия е регистрирала повече от 1000 инцидента, свързани с времето, в рамките на 12 часа в цялата страна.

Има съобщения за свлачища в северозападния регион Горенска, където регионалният командир на гражданската защита Клемен Шмид обяви, че „цялата Горенска“ е „под вода“.

Повече от 100 сгради, включително спортна зала, бяха наводнени в централната зона около град Скофя Лока, според STA. В западния град Идрия властите призоваха хората да не напускат домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР