Името, образът, историята на българския герой, на Апостола на свободата,

...
Името, образът, историята на българския герой, на Апостола на свободата,
Коментари Харесай

Илияна Йотова зове: Името на Апостола не се преотдава за политически цели

" Името, обликът, историята на българския воин, на Апостола на свободата, не може да се преотдават. Неговата история, неговата персона и неговият облик е български и не може да служи никому за някаква моментна политическа обстановка, да обслужи политическа концепция и ей по този начин да се злоупотребява, единствено тъй като някому е преференциално. " Това съобщи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в словото си по случай 186 години от рождението на Васил Левски при откриването на негов монумент в Созопол през днешния ден.

" Левски живее във всеки един българин и когато се изправиш пред неговия олтар, всеки един от нас съизмерва себе си с него, с неговите завещания и послания.186 години по-късно дали сме почтени за тези завещания? Дали не ги рецитираме, единствено тъй като по този начин би трябвало по време на празници, или когато означаваме рождението или гибелта му? Всеки би трябвало да си отговори на този въпрос, тъй като в една дребна брошура, един дребен бележник, той ни остави освен историята на своето време, той ни завеща онази България, в която той вярваше. В своята страна преди още тя да съществува ", добави вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова отбелязва, че през днешния ден, когато още търсим смисъла на думи като морал, единство, сребърничество, кривици и правици, както и когато търсим това спойващо нещо, което ни прави народ и с помощта на което оцелявахме епохи, би трябвало да умеем да четем този бележник на Апостола, а не просто да го рецитираме.

По думите на Йотова през днешния ден всички българи би трябвало да се опитат дружно да спрат гравитацията на рухването надолу и да потърсят това, което ги събира.

" Днес ние още един път като българи би трябвало да прочетем този надпис, в който споделяше Апостола: " Българи, турци и евреи щат бъдат равноправни " и да се противопоставим на всякаква тирада на ненавист, единствено тъй като някой е от друг етнос. Не бива да мълчим, не трябва да се отдаваме на конфромизма и на инерцията и ясно да кажем: " Ние сме огромен народ, тъй като сме разнообразни, само че сме обединени от едно и това е огромната обич към отечеството и родината, по този начин както Левски я разбираше ", сподели още вицепрезидентът.

Илияна Йотова отбелязва, че българите би трябвало да се гордеят с историята си и да са наясно, че не могат да бъдат по-малко европейци от другите, тъй като този народ, който има своя Апостол на свободата, не може да бъде народ от периферията. " Това са посланията и концепцията за страната, която Левски ни завеща ", сподели тя. Според нея, с цел да разберем всичко това, би трябвало да четем какво ни споделяше Левски, когато се бореше за свободата.

В словото си тя прикани освен да чуваме, само че и да се вслушваме в текстовете на всички тези прелестни стихотворения и песни, които децата извършват за Васил Левски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР