Името на водещата банка на пазарите на метали – JPMorgan

...
Името на водещата банка на пазарите на метали – JPMorgan
Коментари Харесай

JPMorgan мислеше, че притежава никел за $1,3 млн., а се оказаха просто камъни

Името на водещата банка на пазарите на метали – JPMorgan Chase, попадна в нов скандал с никел. На хартия тя трябваше да има николови брикети на стойност 1,3 млн. $ по настоящи цени. На процедура се оказа, че въпросните торби са цялостни с камъни. В резултат на това бяха анулирани девет към този момент подписани контракта за покупко-продажба.

Няма публична информация дали това се дължи на случай, кражба или машинация. Не е ясно и дали торбите в миналото въобще са съдържали никел. Случаят обаче не е първият подобен.

Той бе оголен от Лондонската борса за метали, която предходната седмица анонсира проблема с думите, че е разкрила „ нередности “ в склад в Ротердам. Подробностите за имената на забърканите не бяха дадени. Новината обаче бе посрещната с бурни реакции, защото контрактите на LME се смятат за извънредно сигурни.

С началото на новата седмици осведомени хвърлиха повече светлина по случая. Оказа се, че притежател на договорите за скъпия метал, употребен в стоманата и батериите на електрическите транспортни средства, е колосът JPMorgan Chase & Co. А съгласно информация на Bloomberg складът е благосъстоятелност на Access World.

Банката е била записала торбите с материал като доставими против контракти на LME при започване на 2022 година, изясняват източници. Не са налице догатки за осъществени нередности от страна на JPMorgan – материалът към този момент е бил в склада на Access World в Ротердам, когато банката го е купила, съгласно осведомени.

Access World, а не JPMorgan, евентуално ще бъде подложен на напън да заплати сметката, защото той дава отговор за инспекцията на метала при постъпването му и за опазването му, до момента в който е в склада. LME съобщи, че работи с оператора, с цел да разбере какво се е объркало.

Логистична компания Access World Group, контролираща склада, по това време е била благосъстоятелност на миньора и търговеца Glencore PLC. В изказване Access World съобщи, че ревизира „ обезпечените торби с никелови брикети на всички места “ и че счита, че казусът е „ изолиран случай “.

Банките на Уолстрийт не са толкоз дейни на физическите стокови пазари, колкото бяха преди десетилетие, когато компании като Morgan Stanley и Goldman Sachs Group превозваха нефт с танкери, складираха метал в хранилища и превозваха захар сред континентите. Регулациите, въведени след финансовата рецесия от 2008 година, и интервалът на спокойни пазари насърчиха банките да се отдръпват от търговията със първични материали.

Въпреки това JPMorgan остава огромен състезател в областта на металите, търгувайки с мед, алуминий, цинк и други на LME, както и с благородни метали като златото.

Централната роля на банката в хаоса с късите позиции върху никела преди година обаче усилва главоболията ѝ. JPMorgan бе главен участник в скока на цените на никела, който раздруса Лондонската борса за метали през 2022 година И е най-големият контрагент на Tsingshan Holding Group Co., най-крупният производител на метала в света, който отключи хаоса с късите позиции.

Американската банка регистрира загуба от 120 милиона $, обвързвана с никела, вследствие на фиаското към Tsingshan Holding Group Co.

На 7 март 2022 година цените на никела се покачиха до към 50 000 щатски $ за метричен звук, а ден по-късно – до 100 000 щатски $ за звук, а в този момент са към 22 800 щатски $ за звук.

Новината от последните дни провокира необятен отзив в света на металите, като през уикенда складовите компании всеобщо инспектираха и претегляха наново хиляди тонове метал, откакто LME ги помоли да ревизират целия никел, който сега е под гаранция.

LME също по този начин прави свои лични инспекции в Европа и Азия, сподели един от хората. Досега всеобщата инспекция не е разкрила други проблеми с материала на LME.

„ Измамите със първични материали не са постоянно срещани, само че не са и нечувани “, съобщи пред Insider Ниргунан Тиручелвам, анализатор в Aletheia Capital, визирайки промишлеността като цяло, а не съответно случая с JP Morgan от тази седмица. Тирухелвам следи суровините и обвързваните с тях акции от 2005 година насам. „ Има хора, които се пробват да се възползват от системата и рекордните цени нормално предизвикват това държание “.

Някои от основните фактори, които подкрепят измамите със артикули – и преди, и в този момент – са, че огромна част от документите във веригата на доставки към момента би трябвало да се обработват и управляват ръчно, до момента в който стандартизацията сред другите компании, райони и страни е дребна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР