Името на Ветко Арабаджиев е замесено в досиетата Панама. Крайните

...
Името на Ветко Арабаджиев е замесено в досиетата Панама. Крайните
Коментари Харесай

Книга разкрива тайния свят на офшорните афери в Панама

Името на Ветко Арабаджиев е забъркано в досиетата " Панама ". Крайните притежатели на две от компаниите на предприемача попадат в Панама Пейпърс. Историята на огромното следствие към този момент е преведена в книга на български.

Нищо не виждам. Не слушам нищо. И нищо не споделям. Принципът на трите маймунки е принцип на панамската компания " Мосфон ". Години наред тя оказва помощ на предприемачи, политици и футболисти да перат пари и да укриват налози посредством офшорни компании. И всичко това - напълно законно. Схемата обаче беше изобличена преди две години от интернационалния консорциум на проверяващите публицисти.
Йово Николов, проверяващ публицист: Това, което може да учуди българския четец, персонално аз бях стъписан от това - са размерите на укриването на налози в международен мащаб - приказваме за едно благосъстояние от 50-60 трилиона $.
Следите на тези пари са усърдно прикрити зад кухи компании. Кухите компании са регистрирани в страни, където има минимум налози и най-голяма неяснота - по този начин наречените данъчни убежища. По този метод притежателите на благосъстоянията не изплащат дължимото на своята страна. Неморално, само че безусловно законно.

Йово Николов, проверяващ публицист: Много любопитна е самата история на компанията Мосфон, методът по който тя е тръгнала, изключително нейните клиенти, които са близки до примерно Путин, Башар Асад, Доналд Тръмп. Това следствие сподели лицемерието на тези водачи.
А когато скритите суми застанаха до съответни имена, следствията не закъсняха. Исландският министър председател, компрометиран от разкритията, подаде оставка. Пакистанският беше отхвърлен. Държавите търсят нови способи да се оправят с офшорните хитрини.

Йово Николов, проверяващ публицист: Германската страна е платила да получи информация кои жители имат такива офшорни сметки и надлежно да им потърси отговорност или да откри някакъв метод да си върне налозите.
Така порочният кръг, движен от компанията Мосфон е към този момент пресечен. Светът на потайностите е полуотворен. С една забележка - в света има още 2000 сходни компании, които може би пазят нечия загадка. И до момента в който досиетата „ Панама " към този момент са на масата, половината от международното благосъстояние към момента върви под нея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР