Името на Турция в ООН вече ще бъде известно като

...
Името на Турция в ООН вече ще бъде известно като
Коментари Харесай

Турция ще изписва името си Тюркие след като ООН одобри решението за смяната

Името на Турция в Организация на обединените нации към този момент ще бъде известно като Тюркие или по-точно Türkiye, откакто организацията публично утвърди настояването на Анкара.

Няколко интернационалните организации ще бъдат помолени да трансформират името на страната като част от акция за ребрандиране, която турският президент стартира в края на предходната година.

„ Türkiye е най-хубавото показване и израз на културата, цивилизацията и полезностите на турския народ “, сподели Реджеп Тайип Ердоган през декември.

Организация на обединените нации съобщи, че е направила смяната незабавно откакто е получила настояването по-рано тази седмица.

Повечето турски жители към този момент познават страната си като Türkiye. Въпреки това британския превод на името е Turkey, което като съществително име в превод от британски език значи пуйка. В британския речник на Кембрийдж едно от смислите на думата е и " нещо, което се проваля ", както и " малоумен човек ".

" Процесът, който започнахме под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган за издигане на престижа на марката на страната ни, е към своя край. С писмото, което изпратих през днешния ден до Генералния секретар на Организация на обединените нации, ние записваме името на нашата страна на непознати езици в Организация на обединените нации като " Türkiye ". Нека това бъде положително за нас! ", написа турският външен министър Мевлют Чавушоглу в профила си в Туитър.

Като част от държавното ребрандиране, надписът „ Made in Türkiye “ ще участва на всички изнасяни артикули. През януари тази година започва и туристическа акция с крилата фраза „ Hello Türkiye “.

Решението за промяната в метода на изписване беше посрещнато със смесена реакция в онлайн пространството. Докато държавните чиновници го поддържат, други споделят, че то съставлява неефективно разпръскване от страна на президента, който се приготвя за избори идната година, на фона на икономическа рецесия.

Анкара не е първата страна, която трансформира името си и това не е нещо извънредно. През 2020 година Холандия се ребрандира в Нидерландия. А през 2018 година Македония промени името си на Северна Македония след политически спор с Гърция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР