Името на този голям клас лекарства идва от механизма им

...
Името на този голям клас лекарства идва от механизма им
Коментари Харесай

Бета блокери и техните терапевтични показания


Името на този огромен клас медикаменти идва от механизма им на деяние. Те блокират така наречен „ бета-рецептори “, и по този метод се понижава натоварването на сърцето. Това от своя страна води до намаление на кръвното налягане, повлияват се стенокардните пристъпи и аритмии.

Бета блокерите са доста постоянно изписвани медикаменти за лекуване на хипертония, аритмии, при сърдечна непълнота, стенокардия. Представители на групата са Atenolol, Bisoprolol, Carvedilol, Propranolol, Metoprolol и други

Антихипертензияният резултат на бета блокерите се дължи на понижаване на сърдечния дебит. Те имат и антистресов резултат. Той се изяснява с обстоятелството, че някои бета блокери минават кръвно-мозъчната преграда и въздействат на централната нервна система като оказват успокоителен резултат.

По тази причина бета блокерите са желани при млади пациенти с хипертония, при които болестта е предизвикано от стрес. Само към 20% от пациентите над 60 година се повлияват дейно от тях. Те се избират и при нарушен сърдечен темп.

Прилагат се като адитивна терапия при сърдечна непълнота и диабет.

Свързани публикации.. ACE-инхибитори – главен клас медикаменти при хипертония 0 Стенокардия - демонстрира се с болежка в гърдите 0 Предсърдно мъждене – по какъв начин се лекува най-честата трайна сърдечна аритмия 0

Важно е пациентите на бета блокери да знаят, че прекъсването или смяната на одобряваното лекарство се реализира не внезапно, а с последователно понижаване на дневната доза и наложително под лекарски надзор! Рязкото прекъсване на бета блокер може да е причина за хиперточнична рецесия и съдови произшествия.

Нежелани резултати . След дълготрайно приложение на бета блокерите липидният статус може да се утежни. Повишават се равнищата на триглицеридите и понижава тези на положителния холестерол (HDL). По тази причина се постанова постоянно следене на липидния профил.
Друг постоянно срещен нежелателен резултат е зашеметяване и прилошаване. При такива недоволства наложително се консултирайте с кардиолога си, с цел да замените лекарството под негов надзор.

Неселективните бета блокери могат да обострят астма. Те са противопоказани при тези пациенти.
Други нежелани резултати са нарушавания в съня, отмалялост, намаление равнищата на кръвна захар.

Противопоказания. Абсолютно противопоказани са при астма и хронична обструктивна белодробна болест, хипотония. Бета блокерите се одобряват директно след храна. Храната понижава страничните им резултати. Важно е да проследявате постоянно пулса си по време на лечението.2414
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР