Името на проф. Николай Габровски е познато за всеки, който

...
Името на проф. Николай Габровски е познато за всеки, който
Коментари Харесай

Кой е проф. Николай Габровски - неврохирургът и кандидат на ГЕРБ за премиер

Името на проф. Николай Габровски е познато за всеки, който се интересува от опазване на здравето в България.

Когато неврохирургът от " Пирогов " се появи в президентството, с цел да получи мандата на ГЕРБ за кабинет, обаче всички наблюдаващи останаха сюрпризирани.

Габровски няма политически опит за разлика от други някогашни управителни фрагменти на УМБАЛСМ " Пирогов " - да вземем за пример проф. Асен Балтов, който до неотдавна беше народен представител от ГЕРБ.

Досега не е бил свързван и с съответни политически партии.

Габровски обаче е част от по-широка група админи в областта на опазването на здравето, които започнаха да сътрудничат на последното държавно управление на Бойко Борисов по време на пандемичното изключително състояние.

Тогавашният шеф на Александровска болница проф. Костадин Ангелов стана министър на опазването на здравето, проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община по здравните въпроси.

Самият Габровски не беше член на Националния действен щаб, ръководен от проф. Венцислав Мутафчийски, само че интензивно поддържаше ограниченията на управляващите за битка с пандемията и поддържаше имунизационната акция в медийните си изяви.
51-годишният Николай Габровски е шеф на Клиниката по неврохирургия в болничното заведение за незабавна медицина от 2011 година насам. Потомствен доктор е и е наследник на неврохирурга проф. Стефан Габровски. Председател е на Българското сдружение по неврохирургия от 2018 година, основен координатор е на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.Той е и зам.-директор на Българския лекарски съюз. През 2021 година стана член-кореспондент на Българска академия на науките.В последните години Габровски беше част от екипа на проф. Асен Балтов в " Пирогов " и протестираше против уволнението му по време на по-ранните служебни кабинети на Румен Радев.
През 2021 година той подаде оставка като зам.-директор на " Пирогов ", откакто Министерството на здравеопазването под Стойчо Кацаров и НЗОК започнаха да ревизират по какъв начин лечебните заведения са се финансирали по време на разтърсванията към Covid-кризата.

Габровски дефинира самичък себе си като " консенсусна персона " - еднообразно далечен от партийните централи, само че " без да прецизира повече елементи по въпроса какви политически договаряния е водил.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР