Името на новия енергиен министър се очаква да бъде обсъдено

...
Името на новия енергиен министър се очаква да бъде обсъдено
Коментари Харесай

Новият енергиен министър се очаква да е от квотата на ГЕРБ

Името на новия енергиен министър се чака да бъде разисквано на среща сред съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " във вторник или сряда идната седмица, научи " Дневник " от източници в ръководещата партия.

Посоченият от болшинството претендент ще наследи на поста Теменужка Петкова, която през днешния ден подаде оставка поради познанството си с купувача на ЧЕЗ, а от Брюксел министър председателят Бойко Борисов даде поръчка, че ще я одобри, с цел да пази репутацията на държавното управление.

По-рано денем Борисов акцентира, че ще се срещне с съдружните си сътрудници, с цел да се реши кой да поеме поста. В момента той е в Брюксел на неофициалния съвет на водачите на Европейски Съюз, а в неделя отпътува за Лондон, където в понеделник ще взе участие във конгрес на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за Западните Балкани. Според депутати от ГЕРБ шансът да успее да вмести диалог с сътрудниците си за новото попълнение в кабинета през уикенда не е доста огромен.

По-рано през днешния ден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че съдружният съвет ще реши дали да одобри оставката на Петкова или не, а финансовият министър Владислав Горанов я дефинира като прибързана.

От квотата на ГЕРБ

Според съдружното съглашение енергийният министър е от квотата на ГЕРБ, обясниха от партията пред " Дневник ". Засега имена на вероятни претенденти не били обсъждани.

По-известните енергийни специалисти на ГЕРБ са Делян Добрев - министър в част от мандата на първото държавно управление на ГЕРБ (тогава бе Министерство на стопанската система, енергетиката и туризма - бел. авт.), а в този момент - ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание и депутатът Валентин Николов някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " и някогашен отраслов зам.-министър. Заместник на Теменужка Петкова във втория и третия кабинет " Борисов " е Жечо Станков, чиято кариера стартира като общински консултант от ГЕРБ в Бургас.

" Обединените патриоти " също декларират от време на време интерес към енергийния сектор. При договарянията за обединението предходната година вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) беше подготвен да поеме Министерството на енергетиката, в случай че се наложи. В последния месец Симеонов подлага на критика ГЕРБ за назначения в енергийния бранш и неколкократно изрази неодобрение, че не е питан за тях, макар че партията му носи солидарно отговорност за дейностите на изпълнителната власт. Днес той разгласи, че чака Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) да ревизира договорката за ЧЕЗ.

Оставката: бърза и изненадваща

Ситуацията към продажбата на ЧЕЗ и последвалата оставка на Теменужка Петкова се разви стремително - в границите на по-малко от денонощие. Вчера следобяд управлението на чешката компания ЧЕЗ (CEZ) заяви, че е одобрило " Инерком България " за покупател на българския бизнес на компанията. Днес преди обед Петкова направи изказване пред публицисти в коридорите на Народното събрание, в което разгласи отдръпването си и изясни, че е разговаряла с премиера и не желае да има никакво подозрение поради нейното другарство с шефа на компанията Гинка Върбанова.

От думите на Борисов в Брюксел пък през днешния ден се разбра, че я е посъветвал, че е честно и вярно да отиде в Народното събрание и да си подаде оставката.

Двама от министрите на ГЕРБ, които бяха в Народното събрание за парламентарния надзор, бяха сюрпризирани от оставката. Валентин Радев попита публицистите за детайлности, а Владислав Горанов изрази неразбиране, че се е стигнало до такова извънредно решение.

Кой купува ЧЕЗ

По предварителна информация компанията " Инерком България ", която се управлява от Гинка Върбакова, е предложила към 320 млн. евро за " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро ", " ЧЕЗ трейд " и дребни ВЕИ активи - видинския слънчев парк " Фри енерджи проджект Орешец " и незавършената централа на биомаса в Смолянско. Това е най-големият частен енергиен бизнес в страната с доходи над 1.8 милиарда лв..

Днес Теменужка Петкова разгласи, че познава Гинка Върбанова от 20 години и подава оставка тъй като не желае " по никакъв мотив да се разясняват някакви връзки и да има въобще мотиви за подозрения във връзка с договорката и да се намесва името на премиера ".

" Гинка от Пазарджик е записала тази компания преди няколко месеца с капитал от 50 хиляди лева Ние живеем в дивашка страна. И в този момент ли ще мълчим? ", попита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов сподели, че Теменужка Петкова няма " роднински връзки с Гинка от Пазарджик ".

По информация на " Капитал " при договарянията м.г. като любимец за покупател на ЧЕЗ се е сочил българско-индийския консорциум сред търговеца на ток " Фючър енерджи " и IPCL, само че на 2 декември компанията " Фючър енерджи " изненадващо е била отстранена от пазара на електрическа сила в България, което явно е разколебало чехите и ги е насочило към " Инерком България ".

Проверки от всички

Сделката би трябвало да бъде тествана и утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол и Комисията за енергийно и водно контролиране. Според ръководещите би трябвало да има и инспекция на ДАНС.

Съпредседателят на " Обединени патриоти " Волен Сидеров прикани държавното управление, новата антикорупционна комисия и прокуратурата да се занимаят със договорката за ЧЕЗ. " Сделката би трябвало да се ревизира главно и всичко подозрително да се почисти. Ако има учредения да се приключи - да се приключи ", сподели Сидеров.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи от парламентарната естрада, че министър-председателят Бойко Борисов носи лична отговорност за договорката за ЧЕЗ. Тя изиска министър председателят да дава отговор в Народното събрание за договорката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР