Името на настоящия румънски президент Клаус Йоханис е сред спряганите

...
Името на настоящия румънски президент Клаус Йоханис е сред спряганите
Коментари Харесай

Румънският президент Клаус Йоханис е сред спряганите имена за следващ генерален секретар на НАТО


Името на сегашния румънски президент Клаус Йоханис е измежду спряганите за идващ общоприет секретар на НАТО. В предишното самият държавен глава не е изключвал такава опция. 

" Назначаването му обаче може да бъде възпрепятствано от ветото на Унгария или от тези, които биха предпочели претендентът да е жена ", отбелязва в собствен разбор по тематиката " Политико ".

Надпреварата за избор на претендент за водач на НАТО е в разгара си. Мандатът на сегашния общоприет секретар Йенс Столтенберг изтича на 1 октомври тази година. Той беше продължен през март 2022 година, след експлоадирането на войната в Украйна. 

" В подтекста на продължаваща война, НАТО се нуждае повече от всеки път от " избистрен разум ", само че малко на брой са подобаващите за тази роля ", отбелязва " Политико ".

Сред останалите имена, посочени като вероятни кандидатури в публикацията, са тези на президента на Словакия Зузана Чапутова и на премиера на Литва Ингрида Шимоните. Вероятни претенденти са и нидерландският министър председател Марк Рюте и естонският министър-председател Кая Калас.

" Някои западни столици обаче не биха подкрепили такива претенденти сега, смятайки източната част на Алианса - и изключително балтийските страни - за прекомерно войнствени ", написа още " Политико ". 

Възможно е след края на мандата си актуалният общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг да стане новият шеф на Централната банка на Норвегия, оповестиха преди време държавни източници от Осло. Не е изключена и опция той да остане отпред на Алианса, написа Българска телеграфна агенция. 

" Който и да е идващият общоприет секретар на организацията, той би трябвало да изиграе сложната роля на балансьор, с цел да насърчи столиците да продължат да доставят оръжие на Украйна и да укрепи личната защита на НАТО ", заключава " Политико ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР