Името на едноименния папски шивач е Раниеро Манчинели и от

...
Името на едноименния папски шивач е Раниеро Манчинели и от
Коментари Харесай

Шивачът на папите: Франциск има свой стил

Името на едноименния папски шивач е Раниеро Манчинели и от Втория Ватикански Събор до през днешния ден той основава папски одежди. Списъкът му с клиенти надалеч не е доста дребен и включва папа Павел VI, Йоан Павел II, Бенедикт XVI, а към този момент и сегашния папа Франциск. Папските облекла се кроят и шият в фамилния магазин на Раниеро Манчинели в Рим, пишат от dnes.dir.bg.

„ Казула е облеклото, което папата носи по време на Свещената литургия. То към този момент е с изменени размери, поради папа Франциск, който искаше да опрости одеждите, да бъдат по-евтини, не ярки и обилни “, споделя Манчинели.

Именно папският шивач е този, който е връчил на Франциск шапката, която той доста пъти подава на поклонници при общите аудиенции.

„ Дзукето е дребната, кръгла шапка. Епископите носят пурпурни, кардиналите – червени, а папата – бяла “, прецизира Манчинели.

Откакто беше определен папа Франциск показва собствен личен жанр. Той е първият папа, който се появява без алената шапка. На тържествените церемонии той употребява единствено папаската стола и митра.

„ Стола – това е признакът на свещеника. Всички свещеници го употребяват, особени при литургии и изповеди. Той може да е в друг цвят според от литургиите. Може да е в зелено, алено, бяло и виолетово. Митра – това, което папа носи върху главата си. В предишното тя е била доста обилна, само че към този момент е опростена – по избор на папа Франциск. Палиумът е бялата вълнена лента с избродирани черни кръстове, която папата връчва на всички митрополийски епископи на празника на Свети Петър “, изяснява още популярният шивач.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР