Името на един от най-великите мъже управлявали автомобилни компании, е

...
Името на един от най-великите мъже управлявали автомобилни компании, е
Коментари Харесай

Великите изобретатели: Кралят на колите продава дрога

Името на един от най-великите мъже управлявали автомобилни компании, е Джон Закари Делориън. Той е единственият, който доближава до поста вицепрезидент на “Дженеръл Мотърс ” (GM) - последната крачка преди върха на върховете в автоиндустрията. Само че месец по-късно подава оставка, с цел да сътвори лична автомобилна компания. Причината? “В колос като GM има прекалено много администрация и ограничавания. Исках да основа моя компания, която да ръководя самичък ”, споделя Делориън в едно изявление две седмици преди гибелта си. Започнал като елементарен инженер в “Пакард ” на “Крайслер ”, оглавил “Понтиак ” и “Шевролет ” и минал през банкрута на създанието си “DeLorean Motor Company ”, а най-после стигнал до обвиняване за търговия с дрога - това е животът на Джон Делориън.
Когато Стивън Спилбърг взема решение да снима “Обратно в бъдещето” през 1985 година и би трябвало да избере футуристична кола, която да се трансформира в машина на времето, се стопира без съмнение на “Делориън” - “DMC-12”. Така тя добива още по-култов статут.

Джон Делориан е роден в фамилията на румънец и унгарка от Трансилвания. Баща му Закари работи във “Форд” и е един от профсъюзните деятели. Заради неприятния си британски по този начин и не съумява да се издигне в йерархията. И като всеки представител на първото потомство имигранти, изпада в депресивни положения, полети с алкохол. Развежда се чак през 40-те години на предишния век и доживява дните си в общежитие.

Делориън приключва дребния лицей “Лорънс технолоджикъл Юнивърсити”, който е алма матер на най-известните инженери в автомобилната промишленост по това време. Заради войната прекъсва следването си, което приключва години по-късно. И стартира за изненада на всички работа в застрахователна компания. За 10 месеца продава полици за шеметната сума от 850 000 $.

Амбициозният инженер работи 4 години в най-трудното време за “Пакард”. В следвоенния интервал Форд и GM пускат по-евтини и налични коли. Пакард продължава да прави скъпи лимузини и по този начин изпада в съществени компликации. Обявява се и сливането му със “Студебейкър”, което по този начин и не се получава. Малко преди изгубването на двете компании, Джон Делориън получава позвъняване от Оливър Кели - вицепрезидент на инженерния департамент на GM. Предлагат му 16 000 $ годишна заплата и преференциална бонусна скица. Така стартира да зрее дребната гражданска война в консервативния колос. По това време GM е най-голямата автомобилна компания в света. БМВ създава боклуджийски кофи на колела под името “Изета”, а за Япония никой даже и не помисля.

Делориън стартира работа в “Понтиак”. В годините преди да стане неин президент основава десетки патенти. В 1963 година GM не разрешава на поделенията си да вземат участие в надпревари. На “Понтиак” е несъмнено мястото на трета по сан компания в концерна. Точно тогава Джон Делориън, макар бюрокрацията, основава първата мускулеста кола (muscle car) - Понтиак GTO.

Дебютът е през 1964 година и по този начин стартира първият подем на Понтиак и основава същинския му образ. Преди това марката е с размити граници - тя е “малко по-голям шевролет и няма никаква лична физиономия”. През 1965 година Делориън става първият мъж на 40 години, който е президент на отделение на GM.

Започват и първите борби с бъдещия началник на корпорацията Ед Коул, който не разрешава редица нововъведения за “Понтиак”. Те обаче са разрешени за обичаните му марки “Шевролет” - “Корвеър” и “Корвет”. Коул се меси на рекламните акции на “Понтиак”. В отговор на “Форд Мустанг” Делориин желае да пусне на пазара по-малка версия на “Понтиак Банши”. Коул не позволява това, с цел да не конкурира “Корвет”. В 1967 година обаче се ражда именитият “Firebird”.

През 1973 става нещо разумно, последвано от нещо бунтовно и съвсем налудничаво. Назначен е за вицепрезидент на GM, а след няколко месеца прави немислимото - напуща, с цел да основе своя автомобилна компания.

“DeLorean Motor Company” употребява работата на италианския дизайнер Джорджето Джуджаро. Колата обаче се появява 8 години след основаването на компанията. Произвежда се в новопостроения цех в град Данмъри в Северна Ирландия. Корпусът не се боядисва - всички делориъни са от неръждаема стомана. Те са двуместни и са с вдигащи се нагоре порти. Двигателят е 6-цилиндров френско-шведски на Рено-Пежо-Волво.

Шасито е на “Лотус”. Английското държавно управление отпуска 100 милиона паунда за градежа на предприятието.

Първият “Делориън” се повявава на пазара в най-лошото време - януари 1981 година. По това време в Щатите бушува криза. Това е най-големият спад в автомобилните продажби за 30 години. Критиката и публиката посрещат хладно колата, тъй като усещат, че има противоречие сред високата цена и относително слабия мотор. Колата наподобява ужасно, има претенцията да е спортна, но като техническо осъществяване не е такава. Преди в завода да пристигна синдик, Делориън съумява да създаде 9000 автомобила. Дълговете на компанията доближават 175 милиона $. Колата добива обаче паметен имидж след присъединяване си в “Завръщане в бъдещето”.

През октомври 1982 година ФБР снима със скрита камера в хотел в Лос Анджелис Делориън с куфар със 27 кг кокаин. С продажбата му считал да помогне на закъсалата си компания. Зад ужилването стои информаторът на ФБР Джеймс Хофман, който докладвал, че някогашния му комшия Делориън го попитал по какъв начин може да провежда договорка за продажба на кокаин. Адвокатите на Джон потвърждават, че клиентът им е бил вкаран в схемата от самия Хофман, който е знаел, че той има финансови проблеми. Заради чистото правосъдно минало на някогашната звезда на GM съдът го оправдава.

През 1995 година тексаският бизнесмен Стивън Уайн основава сдружение, което афишира, че ще продължи да създава аварийни елементи за 7500-те делориъна по света. Малко преди гибелта си през 2005 година Джон Делориън афишира, че започва нова автомобилна компания и на идната година ще се появи първият модел. Не съумява.

Раждането на мускулестия автомобил

В изявление малко преди гибелта си Делориън споделя по какъв начин тъкмо се ражда първата мускулеста кола: “Преди уикенда погледнах цялата ни гама коли и си дадох сметка, че не желая да карам нито една от тях в почивните си дни. Запитах се какво ще стане, в случай че на най-малката - “Понтиак Темпест”, сложим най-мощния ни мотор. Бях слисан от това, което се получи. И по този начин се роди " Понтиак GTO”. В GM обаче продължава да тегне възбраната за произвеждане на спортни коли. Джон ги убеждава, че това ще е кола за улични надпревари.

Директорът суперзвезда

По време на президентството си на “Понтиак” Делориън се радва на статута на суперзвезда - нещо, което не е реализирал нито един шеф в GM. Ходи по празненства със звезди от киното и музиката, захвърля строгия закостенял костюм, взе участие в шоуто на Джони Карсън. Хвърля в смут другите шефове на компанията си, като кани за собствен кум президента на “вражеския Форд” Лий Лакока. И все пак, през 1969-а е назначен за шеф на най-успешния бранд на GM - “Шевролет”. Следват три шеметни години, през които продажбите на марката надминават тези на цялата компания “Форд”.









Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР