Името на Атанас Славов бе горещата изненада в състава, след

...
Името на Атанас Славов бе горещата изненада в състава, след
Коментари Харесай

Кабинетът Денков е факт, ДБ получи министър, има конституционно мнозинство с ДПС

Името на Атанас Славов бе горещата изненада в състава, откакто по-рано през днешния ден се заприказва импровизирано, че към момента се договаря кой да бъде министър на правораздаването. Славов е конституционалист и учител по конституционно право, а в хода на срещите с Движение за права и свободи стана ясно, че се разисква и смяна в първичния вид на номинацията за министър на правораздаването.

Така, паралелно с министрите, от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха с Движение за права и свободи и конституционно болшинство от 160 гласа, откакто организираха две срещи в Народното събрание с присъединяване на водачите на обединенията Христо Иванов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, депутата Делян Пеевски и номинираните за министър председатели Мария Габриел и Николай Денков. 

Именно Габриел посочи, че с изключение на за съгласие за държавно управление, е било реализирано и съгласие за конституционни промени.

" С Движение за права и свободи разговаряхме за това по какъв начин да осигурим болшинство за реализиране на конституционната промяна, защото няма по какъв начин да стане единствено с промени в законите. В последна сметка успяхме да осигурим поддръжка от 160 депутати за конституционна промяна ", означи и претендентът за министър председател от ГЕРБ-СДС.

В отговор на въпроса какво са обсъждали през целия ден през днешния ден с парламентарната група на Движение за права и свободи, Николай Денков пък увери, че не е имало " механизми и скрити сделки ".

" Говорихме по какъв начин би трябвало да се правят съответните промени в Конституцията, по какъв начин да се подходи към промяната на регулаторите, тъй че да не се усеща някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и транспарантно. Примерно за регулаторите ще се разискват претендентите, само че те ще са показани в Народното събрание. От този вид бяха полемиките, за механизми, а не за скрити сделки ", сподели претендентът за министър-председател от Политическа партия.

 

Папката с осъществявания мандат ще връчат на президента в понеделник в 11.00 часа, разгласи Денков.

Съставът на кабинета се избистри след след финални договаряния в Народното събрание и последвало утвърждение на предложенията за министри от националните управления във вътрешнопартиен формат. Двете обединения се схванаха за общо държавно управление с министър председател Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел, която ще оглави Министерски съвет след това на ротация.

Днес обаче изненадващо в совалките се включиха и от Движение за права и свободи, откакто водачът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски организираха две следващи срещи в Народното събрание, в стаята на придвижването, с мандатоносителите от ПП-ДБ и сътрудниците им от ГЕРБ-СДС. 

От проектосъстава на държавното управление, по време на вчерашния дълъг преговорен ден, от него бяха извадени няколко политически фигури на Политическа партия и сменени с специалисти. Така единственият политик до през днешния ден сутринта остана Асен Василев - като министър и вицепремиер. В състава на кабинета обаче в последния момент през днешния ден влезе и народен представител от Демократична България - юристът и учител по конституционно право Атанас Славов, който ще оглави правораздаването. Денков не отговори кое е наложило промяната на в началото номинирания зам.-министър Емил Дечев с депутата от " Да, България ".

 

Ето ги и финално утвърдените от политическите сили имена на министри в кабинета " Денков "
Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца; Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца; Асен Василев - министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете; Калин Стоянов - министър на вътрешните работи; Тодор Тагарев - министър на отбраната; Юлиан Попов - министър на околната среда и водите; Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката; Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството; Кирил Вътев - министър на земеделието и храните; Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката; Кръстю Кръстев - министър на културата; Богдан Богданов - министър на стопанската система и индустрията; Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа; Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика; Атанас Славов - министър на правосъдието; Георги Гвоздейков - министър на превоза и съобщенията; Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването; Зарица Димкова - министър на туризма; Александър Йоловски - министър на електронното управление; Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.
" Осъзнаваме двамата с Мария Габриел какъв брой мъчно ще бъде в идващите дни, само че сме уверени, че тази крачка е потребна за България ", съобщи номинираният за министър председател с първата ротация Николай Денков, като акцентира, че без бюджет идващите месеци могат да бъдат доста тежки. " Поемаме този риск с ясното схващане, че в случай че тези промени тръгнат в неверна посока, ние сме споделили, че ще си подадем оставката. Така че, не би трябвало да има заблуда в това отношение ", заявява Денков.

" Много дълги бяха диалозите, договарянията извънредно тежки ", добави и бъдещият вицепремиер Мария Габриел.

Габриел, която в този момент ще бъде вицепремиер, изчете декларация от името на двата министър председатели в ротация. В нея се успокояват служителите от държавната администрация, че в случай че работят добре, не са застрашени от чистка.

" Ние заставаме зад всеки един чиновник от администрацията, който дава отговор на всички професионални и етични стандарти за заеманата служба и с работата си е посочил, че пази ползите на страната и жителите ", прочете Габриел. " Същевременно ще работим за непрекъснатото възстановяване на успеваемостта и качеството на обществената администрация в България, съобщи тя. Силното и дейно държавно ръководство е немислимо без професионална, ефикасна и чудесно готова обществена администрация ", се показва още в декларацията.

" Благодаря за търпението, благодаря на всички български жители. Благодаря на акад. Денков с изключение на за търпението и за разговора, желая да благодаря на ГЕРБ-СДС ПП-ДБ и Движение за права и свободи за това, че сложиха ползите на жителите над партийните и ясно обявиха евроатлантическата ориентировка на страната ", съобщи някогашната еврокомисарка.

А бъдещият министър председател Николай Денков отхвърли двамата да разясняват поискания имунитет на Бойко Борисов с аргумента, че имат потребност от глътка въздух след дългите и уморителни договаряния.

Така в понеделник в 11.00 часа Денков и Габриел ще връчат досието с изпълнен втори мандат на президента с имената на министрите,  макар апела на Румен Радев да я върне празна.

Срещу кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се оповестиха освен президентът, само че и Българска социалистическа партия и " Възраждане ". От Движение за права и свободи смениха позицията си и в границите на днешния ден към този момент обявиха, че няма да пречат на кабинета, тъй като и те желаят конституционна промяна, за която пък трябвало парламентарно време. " Няма да пречим да си сформират кабинет, само че не участваме в него ", разгласи Мустафа Карадайъ. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР