Името Иван е славянската форма на Йоан и е най-популярното

...
Името Иван е славянската форма на Йоан и е най-популярното
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Ивановците

Името Иван е славянската форма на Йоан и е най-популярното име в християнския свят. В България Иван надалеч не е просто единствено име, а купа и предопределение. Ето няколко любопитни обстоятелства за Ивановците:

1. В България името Иван е второто най-разпространено име след Георги. Над 350 хиляди българи имат мотив да почерпят на Ивановден.

2. Вариантите на името Иван по света са следните: В Германия е Йохан, в Италия – Джовани, в Англия – Джон, във Франция – Жан, в Армения – Ованес, в Испания – Хуан, в Португалия – Жуан, в Сърбия – Йован, във Финландия, Естония и Швеция – Юхан, в Грузия – Вано, в Полша, Чехия, Холандия – Ян, при мюсюлманите – Яхия (ислямски оракул, подобаващ на Йоан Кръстител).

3. Името Иван е било най-разпространеното по време на Второто българско царство. Осем владетели през Средновековието са се казвали по този начин: Иван Владислав, Иван – Асен II, Иван – Асен III, Иван-Стефан, Иван – Александър, Иван – Шишман, Иван – Срацимир и Калоян, чието същинско име е Иваница.

4. Носителите на името Иван са натури с необятен диапазон от ползи, настройки и проекти: може да срещенете Иван от герой-пилот през замислен публицист, та чак до бандит-рецидивист. Ивановците са дружелюбни към света, в положителни връзки с роднините си. На фамилни сбирки нормално събират многочислена рода. Обичат шумните празници.

5. През втората половина на XX век след доближаването на Съюз на съветските социалистически републики с редица латиноамерикански страни модата на славянското име Иван (Iván) пристигнала в доста испаноезични, а по-късно и в португалоезични страни ( Ivão или Ivã). Също по този начин, и изконните разновидности на името Иван( исп. Juan — Хуан и порт. João — Жоао/Жуан) се радват на огромна известност. Покрай името Иван, съвременни станали и други славянски имена – да вземем за пример Владимир с акцентиране на последната сричка и така нататък Тези имена били разпространявани и с помощта на теленовелите.

6. Интерпретация на буквите в името Иван:

И – тънка нематериалност, сензитивност, добрина, миролюбие.

В – Комуникативност, обвързвана с живота, единение с природата. Творческа персона, устремена към бъдещето.

А -символ на началото и желанието нещо да се стартира и реализира, жадност за физически и нравствен комфорт.

Н – знак на митинга, вътрешна мощ да не се прави всичко поред, изострен сериозен разум.

7. Името Иван е на 132 място по известност в Съединени американски щати.

8. Всички сме чували известния химн на Ивановците „ Иване, Иване “ в осъществяване на Богдана Карадочева. Авторката на текста Маргарита Петкова разкрива, че песента е направена по този начин, че всяка жена да може да поздрави своя Иван, тъй като „ Иван не е име, а звание “.

9. През Възраждането българите почнали да назовават Русия „ Дядо Иван “.

10. Името Иван през Втората Световна война пък се е употребило от немците като нарицателно за руснаците. Както да вземем за пример с Томи се обозначавали англичаните, а с Ханс или Фриц – немците.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР