Името Едерсон Мораеш е познато в Лисабон много преди сегашният

...
Името Едерсон Мораеш е познато в Лисабон много преди сегашният
Коментари Харесай

Човекът с 34 татуировки, който прави Пеп щастлив

Името Едерсон Мораеш е познато в Лисабон доста преди сегашният пазач на Сити да дебютира за Бенфика, а по-късно и да се трансформира във втория най-скъп вратар в света. Треньорите му го назоваха Бика поради желанието му да пресича топки пред наказателното си поле. Именно те са неговият червен плащ. Невероятно, само че 8-те му сухи мрежи дотук в сезона са единствено с една по-малко от цялото достижение на Клаудио Браво за цялата предходна акция.

Сити може и да има към този момент 52 гола този сезон, само че причините не са малко, че 35-те млн. паунда, изхарчени за Едерсон, са най-разумната инвестиция на Пеп Гуардиола през лятото. Той излъчва убеденост и успокоение, докосванията му са типични за халф, а рефлексът - мълниеносен.

 Снимка 322241
Източник:

Това са интервали на буря за 24-годишния бразилец, и освен откогато се причисли към революцията на Гуардиола. Лесно можем да забравим, че преди 18 месеца той към момента не беше играл за Бенфика. През март 2016-а Жулио Сезар получи травма в деня преди най-важната среща за сезона против Спортинг Лисабон. Последва победа с 1:0, суха мрежа, безукорен дебют, който обаче не изненада тогавашния треньор на вратарите на орлите Уго Оливейра, който в този момент е асистент на Марко Силва в Уотфорд: " Това си е същият Едерсон, който игра във втория тим на Бенфика. Справи се чудесно и беше спокоен. Извън терена е свенлив, само че когато е на него, е като лъв с доста апетит за победа ".

Безстрашието е най-характерната линия на Едерсон и това към този момент се видя и в Ман Сити. През септември той получи тежък удар от Садио Мане в главата, само че бразилецът, който дебютира за златистите предишния месец, сподели на медицинските лица, че желае да продължи, макар че лежа на земята повече от 5 минути и имаше 8 шева на лицето. Едерсон съобщи на Пеп, че е подготвен да пази в Ротердам 4 дни по-късно и застана под рамката на вратата с защитна шапка. Последва и среща с Оливейра няколко дни по-късно, когато жителите гостуваха на Уотфорд. Менторът на Едерсон надали се наслаждения на разгромното 0:6, само че пък съумя да си поговори със своя възпитаник и получи фланелка с подпис.

 Снимка 322243
Източник:

Когато приказваш с тези, които познават бразилеца най-добре, се вижда картина на спокоен и общителен млад мъж.

Детството му е мъчно от финансова позиция, само че родителите му го обогатяват с полезности и морал, които костват доста повече. Жилберто Лопес и Озиас Матос, неговите треньори в младежката групировка на Сао Пауло - Озаско, споделят задоволително за характера му. Известно е, че той пътува постоянно до региона, с цел да види по какъв начин се оправя остарелият му клуб. Едерсон признава, че това е двойката, която е оформила живота му в най-пълна степен. Наскоро вратарят им даде близо 10 хиляди паунда, с цел да изчистят задълженията си.

 Илкай Гюндоган: Сега към този момент следва сложната част!
Гюндоган: Сега към този момент следва сложната част!

" Играем по непостижим метод "

" Сложих го на вратата. Донякъде той беше много стеснен, въпреки да риташе топката доста добре ", изяснява Лопес. За протокола версията на Едерсон е, че той е помолил да застане под рамката. Независимо от това Сао Пауло го подвигна от земята и го остави да си тръгне - решение, което към момента стряска съня на Лопес. Крузейро беше идната дестинация, а сътрудник, непосредствен до Жорже Мендеш, форсира възхода на Едерсон - на 15 година той отиде в Португалия и Бенфика.

И означи голове. Не един път, а два пъти! Първо в тима до 17 година, а по-късно с този до 18. И двете попадения бяха разказани като типичните " бразилски волета ", единствено дето си я бе подхвърлил от ръцете.

Това е дългият и мощен шут, от който се притесняваше Гуардиола, когато бе отпред на Байерн и преди конфликта с Бенфика на 1/4-финалите в Шампионската лига. " Прилича на комета, която лети в небето ", сподели каталунецът един път. Едерсон обичаше да извършва и свободни удари, до момента в който бе младеж, ги тренираше след всяко занятие. И е обикновено, тъй като Едерсон, който живее в Чешър дружно с бразилската си брачна половинка Лаис и 5-месечната щерка Ясмин, е задоволително невъзмутим за това.

 Снимка 322242
Източник:

Той учи най-вече от Фернандиньо след идването си в Манчестър. Халфът бе негов преводач и лидер в огромния град. Сега Едерсон взима уроци по британски, а Отаменди също оказва помощ в връзката. Южноамериканците постоянно са били близки, въпреки Едерсон да е малко по-свит. Това е в несъгласие с външния му тип. Вратарят е направил първата от 34-те си татуировки, до момента в който е бил единствено на 15: " Казах на дамата, че съм задоволително възрастен. Когато ми направи татуировката и споделих, че съм единствено на 15, и тя искаше да ме убие ". Сега Едерсон желае цялото му тяло да бъде покрито с татуси, а брачната половинка му също е запалянко. Под лявото му ухо има усмивка, роза, а отдясно - огромен череп. Имената на майка му, татко му и всички братя също " красят " тялото на бразилеца.

Лисабон е втори дом за Едерсон и той постоянно пътува, с цел да се види със остарели другари. Дори щерка му се роди в болница, която е на две пресечки от стадиона на Бенфика. Неговите умения бяха усъвършенствани в подготвителната база на отбора, над река Тагус в региона на Алмада. На 18 година игра за втородивизионния португалски Рибейрао, а по-късно пристигна и огромният пробив. Трансфер в Рио Аве през 2012-а, а по подигравка на ориста Ян Облак също бе в тима по това време. Словенецът бе чартърен от Бенфика и съобщи на клуба, че Едерсон има сериозен капацитет. Логично и орлите си го върнаха през 2015 година

" Той не разбираше добре тактически нещата. Посвети се на това, най-много във връзка с позиционирането и решенията. Някои вратари си споделят: " Отивам във втория тим и какво мога да науча там? ". Но не и Едерсон, той разбираше, че би трябвало още да пораства ", спомня си Оливейра.

След травмата на Сезар в Бенфика към този момент нямаше път обратно. " След успеха над Спортинг играхме със Зенит. Времето в Русия бе доста студено, само че той играеше, като че ли е лято ", добавя Оливейра. Седмици по-късно бразилецът прави колосално избавяне, което демонстрира до каква степен е стигнал в развиването си. Халфът Пици връща към него, само че с доста слаб пас. Оттам Едерсон се втурва с невиждана скорост и пресича набега на състезател на Сетубал. Ключово, това донесе успеха на Бенфика и следващата шампионска купа, завършвайки с 2 точки пред Спортинг.

 Снимка 317808
Източник:

Той обича да работи по този метод, само че в неофициалния му дебют за Сити в Тексас това му струваше скъпо. Двата манчестърски тима играха контрола, а Едерсон се втурна напред да избива една топка. Той пропусна и нея, и Лукаку, а белгиецът донесе успеха на Юнайтед. Мнозина започнаха да се питат дали това не е новият Браво, само че това се оказа единствената му неточност. Едерсон чете играта като бранител и към момента е Бика, само че по напълно разнообразни аргументи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР