Имениците, които трябва да черпят днес, са Антон, Антонио, Антония,

...
Имениците, които трябва да черпят днес, са Антон, Антонио, Антония,
Коментари Харесай

Днес честваме Антоновден

Имениците, които би трябвало да черпят през днешния ден, са Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Дочка, Донна, Донислав, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони и други

Св. преп. Антоний Велики е роден през 251 година в Среден Египет в богато и с добра популярност семейство. Оставайки сирак на 20-годишна възраст, той взема решение да раздаде благосъстоянието, което има и да се отдаде на духовенството. След дълго време в уединение, той доближава святост, а с това и дарбата да лекува. Доживял е до 105-годишна възраст, блажен с положително здраве и мощ. Почива на 17 януари 356 година, а мощите му са пренесени във Виена.

Днешният ден се чества за предотвратяване от заболявания и най-много от чумата. Жените не би трябвало да вършеят из дома, както и да не варят фасул и леща, с цел да не провокират чумата и шарката. Месят се питки със сода и се раздават на близки и другари, като е наложително една да бъде оставена на тавана за „ лелята “ (т.е. чумата). Затова и денят е прочут и като Лелинден.
В националните показа Св. Антоний и Св. Атанас се одобряват за двама братя ковачи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след различен и на тези дни честват ковачи, железари, ножари и налбанти.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР