Именитият български художник Никола Манев е починал в Париж, където

...
Именитият български художник Никола Манев е починал в Париж, където
Коментари Харесай

Почина големият български художник Никола Манев

Именитият български художник Никола Манев е умрял в Париж, където живееше, оповестиха от фамилията му, съобщи БНР.

В четвъртък 77-годишният художник e получил мозъчен инсулт. Той не се почувствал добре и тръгнал без компаньон към болничното заведение, само че на входа на лечебното заведение примрял пред лекарите, разясни синът му Александър. По думите му гибелта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Семейството му заяви, че Никола Манев ще бъде заровен в България.

Манев има зад тила си над 137 независими изложения в целия свят и голям брой групови изложения и биеналета. Над 3000 негови произведения са владеене на държавни и частни сбирки и музеи в над 30 страни по света.

Роден е в Пазарджик, бранш в Чирпан, приключва художествената гимназия в София, а през 1962 година е признат във френската Академия по изящни изкуства, където приключва „ живопис “ в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се открива в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, само че през целия си живот обикаля света и натрупа усещания за своите платна.

„В България получавам по живопис – Слаб 2, в Париж – златен орден! Няма истина, всичко е субективно! Но едното може да те отчае, другото – да ти даде криле! Това е истината. Друга истина няма!“, споделяше художникът.

На 28 август създателят трябваше да навърши 78 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР