име на компонент = бележка на редактора class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true>

...
име на компонент = бележка на редактора class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true>
Коментари Харесай

Барселона изтласква круизните кораби от центъра на града си

име на съставен елемент = " записка на редактора " class= " editor-note inline-placeholder " data-article-gutter= " true " > Бележка на редактора: Регистрирайте се за Unlocking the World, седмичния бюлетин на CNN Travel. Получете последните вести в региона на авиацията, храните и напитките, къде да отседнете и други новости в региона на пътуването.

Докато свръхтуризмът продължава да задушава европейските градове, една дестинация предприе стъпка против круизните кораби, ограничавайки достъпа до пристанището.

Барселона затвори северния си пристанищен терминал за круизен трафик след съглашение с локалните управляващи за пренасяне на корабите по-далеч от града.

Сега круизните кораби би трябвало да дебаркират на кея Moll d’Adossat, който е най-отдалеченият от центъра на града. Преди това корабите също използваха кея на Световния търговски център, който се намира в центъра на града, на една пресечка от La Rambla, известната алея на Барселона.

Вместо да слязат и да могат да изкачат Ла Рамбла за няколко минути, пасажерите в този момент ще се сблъскат с най-малко 30-минутен преход, с цел да изоставен пристанищната зона.

Този ход визира към 340 круизни докинга годишно, съгласно данни, оповестени от пристанищните управляващи.

Ново публично пространство

Районът в този момент ще бъде възобновен от града с повърхност от близо 150 000 квадратни фута, в това число над 2000 фута кейова зона, която в този момент е избрана като „ нови публични пространства “. Новият живот на кея ще стартира идната есен и ще бъде отворен за всички, съгласно изказване на Луис Салвадо, президент на пристанището на Барселона.

Този ход следва съглашение от 2018 година сред пристанищните управляващи и градския съвет на Барселона за „ пренасяне на круизната активност надалеч от градските райони… правейки ги по-устойчиви “, се споделя в изказване на пристанищните управляващи.

Правилото публично влиза в действие на 22 октомври, само че последният дебаркирал там транспортен съд към този момент е бил и си е отишъл. World Navigator на Mystic Cruises спря на 2 октомври.

Сбогувайки се с кея с кораба, Салвадо сподели, че съглашението от 2018 година дава обещание да „ отстрани негативните външни резултати, които [круизите] могат да доведат до жителите “.

Преди това пристанището затвори различен круизен терминал, Maremagnum, в единодушие със съвета. Кейът, който е директно обвързван с Ciutat Vella, Стария град на Барселона, в този момент е дом на заведения за хранене, питейни заведения, ветроходен клуб и яхтено пристанище, аквариума на Барселона и комерсиалния център Maremagnum.

Той също по този начин понижи броя на настоящите терминали от осем на седем, забрани на круизните линии да дебаркират на други терминали и вкара предписание за един транспортен съд на терминал, ограничавайки броя до седем кораба, дебаркирали в града едновременно едновременно.

До 2026 година всички круизни интервенции ще се правят от кея Adossat. За да се случи това, южният терминал на Барселона, също на кея на Световния търговски център, ще бъде затворен. След това пристанището възнамерява да електрифицира кея Adossat, което значи, че закотвените кораби могат да се зареждат от самия пристан, вместо да изпомпват нездравословни излъчвания.

Постоянно растящи числа

Онези, които дебаркират на остарелия пристан, може да се разхождат по Ла Рамбла за няколко минути. Тези, които дебаркират на остарелия пристан, може да се изкачат по Ла Рамбла за няколко минути. Manfred Gottschalk/The Image Bank Unreleased/Getty Images

Барселона е най-голямото круизно пристанище в Европа. Над 2,3 милиона пасажери са минали през 2022 година – съвсем 350% нарастване по отношение на данните за 2021 година, съгласно данни от пристанищата. Добавете и пасажерите от ферибота и цифрата става съвсем четири милиона. За разлика от тях популацията на града е малко над 1,6 милиона, съгласно данни на локалните управляващи за 2023 година

Междувременно градът се бори с тежестта на свръхтуризма. Според съвета през 2022 година е имало над девет милиона гости с нощувка.

„ Това не е нещо, което можем да спрем, само че Барселона търси друг тип туризъм – по-качествен, само че в това време резистентен “, сподели Алберт Далмау Миранда, някогашен управител по стопанска система, запаси и икономическо поощряване в съвета на Барселона, сподели CNN през януари 2020 година

Новият кмет Джауме Колбони не понижава натиска върху туристическата промишленост, или по-специално круизите, с нараснали налози, оповестени в първия му препоръчан бюджет.

Круизните компании ще би трябвало да заплащат 6,25 евро (6,60 долара) на пасажер налози, когато дебаркират за по-малко от 12 часа, разгласи той на 10 октомври.

„ Туризмът е доста значим, той генерира икономическа и обществена стойност, само че също по този начин и странични вреди, неудобства за жителите. Ние не се противопоставяме на туризма – това е принос, тъй че те да допринесат за финансирането на публичните услуги “, сподели той, представен от испанския вестник El Pais.

Колбони също по този начин възнамерява да усили туристическата такса за тези, които отсядат в Airbnbs и жилища до седем евро (7,40 долара) на човек на вечер.

Предложеният от него бюджет би трябвало да бъде гласуван идната седмица.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР