Имате трети задържан по позодрение за контрабандно разпространение на радиоактиния

...
Имате трети задържан по позодрение за контрабандно разпространение на радиоактиния
Коментари Харесай

Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций

Имате трети арестуван по позодрение за контрабандно разпространяване на радиоактиния метал америций. Припомняме, че след акция на полицията в Карлово са открити железни плочи в къща в града.

Според управляващите, групата е била под непрекъснато наблюдаване. А поради спецификата на изотопа, няма нито засечена радиация, нито риск за хората в града и служителите на реда, които са били в непосредствена непосредственост.

Собственикът на къща в Карлово е един от задържаните трафиканти на радиоактивните пластини. Имотът е прилепен до постройката на Районното полицейско ръководство в града. Племенникът на арестувания, който също живее там, твърди, че в къщата не е отрито нищо.

" Дойдоха през вчерашния ден хората от прокуратурата, прегледаха парцела, не се е съхранявало в никакъв случай тук такова нещо. Тук нищо не е намерено ", съобщи Георги Кулов, племенник на единия арестуван.

" Животновъд е, отглежда крави ", споделя Кулов.

ГДБОП разруши група за търговия с рискови радиоактивни субстанции

Разказва, че към къщата е направено замерване на радиационния декор, само че всички е било в правила.

" Ако имаше радиация в парцела, щяхме да сме запечатани ", сподели Кулов и прибавя, че в дома не се опасяват.

Живеещите в региона обаче са обезпокоени.

Вътрешният министър успокои: няма заплаха за здравето и живота и на хората, и на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които са били наоколо до радиоактивни пластини.

Радиоактивният америций не е продаван на черния пазар

" От всички служби, които имат компетенцията да мерят йоновите лъчи и предавания, тъй че няма заплаха за живота и здравето на хората ", съобщи Атанас Илков, министър на вътрешните работи.

Мъжете, които са се опитвали да продадат радиоактивния материал са били под непрекъснато наблюдаване от службите. Така не е позволена договорка.

" В момента, в който ние получихме информация, че те имат и съхраняват такова рисково вещество, те бяха непрестанно под наш надзор, тъй че нямаше по какъв начин да допуснем от това количество, което го задържахме, част от него да бъде изнесено преди този момент и да бъде осъществено някъде в друга посока ", сподели Илков. И изясни, че в Министерство на вътрешните работи няма информация за други количества.

" Във всички дейности, които бяха осъществени по претърсването и изземването, не се откриха спомагателни количества, а и самите те споделиха, че това е количеството, което сме задържали ", сподели Илков.

Двамата мъже, на които са повдигнати обвинявания, са с престъпни регистрации за обири. Иззетото количество америций е в вместилище за радиоактивни боклуци. Очаква се и за тримата прокуратурата за изиска най-тежката мярка за задържане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР