„Имате ли таблетки калиев йодид?” Този въпрос предизвиква лека усмивка

...
„Имате ли таблетки калиев йодид?” Този въпрос предизвиква лека усмивка
Коментари Харесай

Пловдивчани тръгнаха да търсят калиев йодид заради войната, в аптеките обаче няма

„ Имате ли таблетки калиев йодид?” Този въпрос провокира лека усмивка у фармацевтите в пловдивските аптеки, защото го чуват постоянно от сутринта. Отговорът обаче е негативен.

Интересът към медикамента е вследствие от изнесената през вчерашния ден информация от премиера Кирил Петков, че ще бъдат отпуснати средства за финансово застраховане на подновяването на запасите от таблетки с изминал период на валидност.

В случай на радиационна повреда калиев йодид постоянно се употребява за отбрана на щитовидната жлеза.

„ След вчерашното изявление на президента Путин, че би бил подготвен да вдигне готовността на нуклеарното си оръжие, което единствено по себе си е безумно. Аз не мога да допускам, че през 2022 година можем да приказваме това в Европа. Надяваме се, че няма подобен риск “, съобщи след съвещанието на Министерски съвет министър председателят Кирил Петков.



Очевидно и доста пловдивчани са решили да работят превантивно и да закупят калиев йодид. „ Никога не сме получавали такива таблетки. Просто до момента никой не ги е търсил”, обясняваха всеобщо фармацевти в града.

В момента по аптеките се продава калиев йодид на прахуляк (кристали), който е за външна приложимост, както и под формата на капки за очи. Кристалите костват 18-20 лева за опаковка от 50 гр., а капките – 8-10 лева Има и йодова тинктува – разтвор от 5% коства 1.50 лева Но тя също е за външна приложимост – за обработка на кожата към рани. Единственият вид под формата на таблетки в аптечната мрежа е йод от водорасли. Той коства 7-8 лева, само че фармацевтите изясняват, че действието му не е същото като на калиевия йодид.

„ Две компании оферират таблетки калиев йодид, само че не са налични в складовете”, показва аптекар.

В част от уеб страниците в интернет медикаментът също е привършен. Там, където е разполагаем, се продава на цени сред 20 и 26 лева



„ Дали сме поръчка. Чакаме отговор от складовете”, споделят фармацевтите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР