Имате ли информация за оказван натиск върху служители на Министерството

...
Имате ли информация за оказван натиск върху служители на Министерството
Коментари Харесай

Нинова към енергийния министър: Прикривате ли корупция в служебния кабинет на Радев?

„ Имате ли информация за оказван напън върху чиновници на Министерството на енергетиката за оказван напън да трансформират подадена цена и прикривате ли корупция в служебния кабинет на Радев? “

Тези въпроси насочи към енергийния министър Румен Радев водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на парламентарния надзор.

Тя акцентира, че въпросът е задаван неколкократно и на министъра на правораздаването, и на предходните министри от служебния кабинет, запитване са отправяли и от Политическа партия, и от Демократична България, тъй като става въпрос за без значение и обективно журналистическо следствие. „ И тъй като служебният министър на енергетиката Христов си разреши обществено и в ефир да заплашва публицисти “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ първият значим въпрос е има ли енергийният министър информация за оказван напън върху чиновници в министерството на енергетиката да трансформират подадената цена.

„ Второ, Вие казвате следното – и през днешния ден, и в писмените отговори, които сте давали на нашите сътрудници – до май 2023 подаваната цена е от Лукойл. От 2007 до 2023 една и съща методика, един и същи метод. Договорът с въпросната компания „ М-Форма “, която в журналистическото следствие се твърдеше, и ние считаме – се е облагодетелствала незаконосъобразно с 2 млн. лв., е подписан на 11 май. Току-що казахте, че новата методика към Европейска комисия е подадена на 19 май. Т.е. подписан контракт при едни условия на 11 май и 8 дни по-късно подадена нова методика, нови цени, взети от борсата за пръв път от 2007 година насам. Е, доста е специфична тази компания „ М-Форма “, обърна се към министър Радев Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова уточни поредност от несъгласия в отговорите, които енергийният министър е давал до момента: „ На 16 юни 2023 г казвате на депутат: „ Министерство на енергетиката няма отношение нито към оповестената от Министерство на правораздаването процедура, нито към подписаните контракти за доставка на горива за потребностите на Главна дирекция към Министерството на правораздаването. “ Т.е. трансферирате - Крум Зарков е отговорен. В последващо писмо, 3 дни по-късно от 19 юни пишете, че сте изпратили писмо до Министерство на правораздаването за преценка на резултата върху осъществяването на контракта, както и за изискванията, заложени в публичната поръчка вследствие на променената цена.

И попита: „ Значи, веднъж нямате отношение към тази работа, вторият път изпращате на правосъдното министерство писмо, с което казвате преценете си резултата по какъв начин ви се е отразила промяната на цените, какъв брой пари някой е спечелил от това и трети път казвате - хем нямате отношение към тази работа, хем назначавате инспекция на инспектората, който завършва с отчет. В последна сметка, какво вършиме – имате ли нещо общо с тази работа? Веднъж енергетиката няма – отговорен е единствено Крум Зарков в правораздаването. Втори път давате инструкции на правораздаването, трети път вършиме инспекция на инспектората. “

Лидерът на Българска социалистическа партия беше безапелационна, че тези несъгласия слагат въпросите – знае ли енергийният министър за оказан напън върху ваши чиновници да сменят цените и пробва ли се да прикрие корупционна договорка, осъществена по време на служебния кабинет сред две служебни министерства – на правораздаването и на енергетиката, посредством това, което дава отговор в този момент?

Според министър Радев няма безспорни констатации за оказван напън върху чиновници на министерството да манипулират и да трансформират цените на горивата в седмичния бюлетин. И това било отразено в обстоен отчет на инспектората.

По отношение на втория въпрос той отхвърли да прикрива корупция.

„ Говорите за някакъв мистериозен отчет – той не е конфиденциален и би трябвало констатациите, които са в него, да бъдат притежание на българските жители. Защото става въпрос за пари на българския поданик, харчени от правосъдното министерство. Казахте и, че няма безспорни доказателства за напън - да разбираме ли, че има противоречиви доказателства? Затова – дано отчетът стане притежание на хората. А вие кажете малко и ясно защо става дума в него “, репликира го националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР