Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако

...
Имате Instagram, Facebook, Youtube - само една останала свобода. Ако
Коментари Харесай

Турски депутат размаза телефона си с чук в знак на протест срещу нов закон

" Имате Instagram, Фейсбук, Youtube - единствено една останала независимост. Ако законът бъде признат, строшете телефона си... ето по този начин! "

Това сподели един от опозиционерите на Реджеп Ердоган в Турция в послание към младежите в страната, малко преди да строши телефона си с чук. Действието му беше в символ на противоречие с новия медиен закон, признат от турския парламент.

С него се вкарват съществени наказания за разпространяване на " дезинформация ". Наказанията за публицисти и консуматори на обществените мрежи могат да доближат 3 години затвор.

Законът в допълнение укрепва държавната хватка върху медиите. 40-те члена в този закон бяха препоръчани от Партията на справедливостта и развиването на Реджеп Ердоган, и гласувани дружно с техните политическите сътрудници от Партията на националистическото деяние, макар гнева на гилдията и острия митинг на опозицията.

Агенция Франс Прес отбелязва, че множеството вестници и малките екрани са на процедура под държавен надзор, изключително след несполучливия опит за прелом против Ердоган през 2016 година До момента обаче обществените мрежи и онлайн медиите останаха значително отвън обсега на това въздействие.

По-рано от Съвета на Европа споделиха, че неразбираемата формулировка за „ подправена вест " и съпътстващата опасност от затвор може да имат " вцепеняващ резултат " и ще доведат до нараснала автоцензура.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР