Имат ли право на обезщетения пътниците, чиито самолети не излетяха

...
Имат ли право на обезщетения пътниците, чиито самолети не излетяха
Коментари Харесай

Жертвите на хаоса по летищата може да останат без компенсации

Имат ли право на компенсации пасажерите, чиито самолети не излетяха в точния момент (или полетите бяха отменени) поради световния ИТ срив? Експертите по отбрана на потребителите и юристите още не дават еднопосочен отговор. Но е доста евентуално жертвите на авиотранспортния безпорядък да си остават единствено с неприятностите и горчивия спомен - в случай че самолетните компании и летищата " потвърдят ", че и те самите са станали жертва на " форсмажорни " условия, върху които не са могли да въздействат по никакъв метод.

Мащабен срив, обвързван с операционната система Windows и облачните услуги на Microsoft, докара до световен безпорядък предишния петък в голям брой промишлености, вкл.и авиосектора. 
Според Соня Спасова от Европейския потребителски център казусът може да не бъде счетен за съображение за погашение на обезщетения:  " Може да бъде признато, че сривът е изключително събитие и по този начин да не се дължат компенсации ". 
Все отново пасажерите могат са предявят искания за зародилите непредвидени разноски, както самолетната компания не се е погрижила за тях след възникването на транспортния безпорядък. " Ако полетът е бил анулиран, може да желаяме връщане на парите за билета и сами да продължим нататък. Средствата се възвръщат за 7 дни. Въпросът е кклко бързаме и с какъв брой пари разполагаме. Има и вид за премаршрутиране ", изясни Соня Спасова. Пасажерите могат да изискат покриване на разноски за непранирани нощувки и храна - само че би трябвало да пазят фискалните бонове. 

А защото разстройствата в трафика към момента не са изцяло преодолени, дано пасажерите, на които следва да летят, постоянно да ревизират пощата и телефоните си, с цел да имат своевременна информация за полетите си ", посъветва шефът на Европейски потребителски център.

Съгласно европейските закони, в случай че даден полет се забави с повече от три часа или е напълно анулиран, самолетната компания би трябвало да предложи на пасажера различен полет или да му възвърне сумата за билета. В някои случаи се дължи и отплата. Компенсацията е до 600 евро на пътник.

Има обаче изключения - да вземем за пример при стихия, терористичен акт или стачка, т.е. когато има условия, които са отвън контрола на самолетните компании.

Проверете уебсайтовете и приложенията на вашата самолетна компания и летище, преди да тръгнете. Социалните медийни канали на самолетните компании и летищата също са добър източник на настояща информация. 

Ако няма информация, че полетът ви ще бъде анулиран, отидете на летището два часа по-рано, както нормално – с изключение на в случаите, когато самолетната компания категорично не е предизвестила за по-ранно идване.

Вземете вода и храна със себе си на летището, изключително в случай че пътувате с деца или възрастни хора, при положение на дълги опашки или други закъснения

Уверете се, че имате зарядно устройство за телефона си.

Уверете се, че имате на разположение зарядно устройство за телефон. Ако батерията падне, няма да може да следите най-новата информация. 

Опашките в пунктовете за сигурност се усилват в такива обстановки, по тази причина се уверете, че ръчния ви багаж е безупречен.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР