Имат ли хората част от тялото, която никога не е

...
Имат ли хората част от тялото, която никога не е
Коментари Харесай

Учени откриха нова част от човешката анатомия

Имат ли хората част от тялото, която в никакъв случай не е била виждана до момента? Според ново академично проучване отговорът е да.

Зашеметяващото изобретение визира челюстта – по-специално мускула за дъвчене: който е в долната челюст и е от значително значение за дъвченето. Ако поставите пръсти върху бузите си и стиснете зъби, ще почувствате, че мускулът се стяга.

Ако до момента анатомията знаеше, че този мускул има дълбоки и повърхностни пластове, новото проучване, оповестено в профилираното академично списание Annals of Anatomy, разкри съществуването на трети пласт в средата.

Съществуването на третия пласт бе маркирано в 38-то издание на „ Анатомията на Грей ”. Това е английският указател по анатомия, написан през 1858 година от Хенри Грей, а не американския медицински сериал. Това обаче препраща към още по-старо наблюдаване, направено в немския текст от 1784 г Grundriss der Physiologie für Vorlesungen.

Този пласт обаче в никакъв случай не е бил вярно разпознат и не се е обсъждал въпросът дали той въобще съществува при хората. Но откривателите се стремяха да изяснят структурата на мускула и да отстранят несъответствията в научната литература.

Учените взели 12 човешки глави от трупове, които са били консервирани във формалдехид, с цел да ги дисектират. Освен това те изследвали 16 пресни натрупа посредством компютърна томография. Накрая разгледали жив индивид, изследвайки челюстта му посредством ядрено-магнитен резонанс.

Честно казано, резултатите бяха потресаващи. Според откривателя проф. Йенс Кристоф Тюрп от университета в Базел, като че ли бе открит нов скотски тип.

Изследванията в действителност демонстрират съществуването на този трети пласт от дъвкателния мускул в долната челюст. Според водещия създател Dr. Силвия Мезей от Катедрата по биомедицина на Базел, тази част от мускула евентуално стабилизира долната челюст и наподобява е единствената част, която може да издърпа челюстта обратно, към ухото.

Откритието на неидентифицирания по-рано пласт от дъвкателната тъкан, което откривателите оферират да назова Musculus masseter pars coronidea, съставлява съществена находка, тъй като демонстрира, че към момента има неща от човешката анатомия, които човечеството не познава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР