Имаше хора със статут на недосегаеми, правилата за тях можеше

...
Имаше хора със статут на недосегаеми, правилата за тях можеше
Коментари Харесай

Времето на недосегаемите свърши, каза премиерът по адрес на Цацаров

" Имаше хора със статут на недосегаеми, разпоредбите за тях можеше да се съблюдават или да не се съблюдават. Това време свърши ", съобщи министър председателят Кирил Петков в коментар на проблема с отнетия достъп до класифицирана информация на Сотир Цацаров и оставката му като началник на КОНПИ.

Всеки с достъп до класифицирана информация би трябвало да минава през тест за надеждност и ДАНС е решила, че тази надеждност не е спазена от господин Цацаров, разясни той в неделя пред бТВ.

" В петък сутринта ДАНС са чакали да го уведомят, а той в четвъртък вечерта си подава оставка. Голямо съвпадане на дати - в деня преди този момент да се случи да си подаде оставката. Отнякъде може би е имал информация ", позволи Петков.

На въпроса дали съответният мотив за дейностите на ДАНС са свързани с аферата " ЦУМ-гейт " ( частната среща на Цацаров в качеството му на основен прокурор с предприемача и издател на " Сега " Сашо Дончев в офиса на аления предприемач Георги Гергов в ЦУМ), министър председателят отговори, че знае защо става въпрос, само че би издал класифицирана информация, в случай че го разгласи.

" Знам защо му е лишен достъпа, само че не мога да разясня. От информацията, която пристигна при мен с всички доводи, считам, че ДАНС е работила професионално. Не става дума за институционален напън, персонално възмездие, хората са си свършили работата. Има хора от предишното, които считат, че са недосегаеми. Това предписание свърши ", разяснява министър председателят и добави: " В ДАНС има професионално управление, което ще вземе решение дали да сезира прокуратурата за дейностите на Сотир Цацаров. "

Някой, който не мине теста за надеждност, споделя, че е благонадежден, обикновено е, разяснява Петков изказванията на Цацаров след отнемането му на достъп до класифицирана информация.

" В България най-накрая стартира да има ефикасен надзор за това кой има достъп до класифицирана информация и по какъв начин се извършват тези отговорности ", разяснява и правосъдният министър Надежда Йорданова пред бТВ.

Тя е уверена, че процедурата е била задействана заслужено. Също, че нито отнемането на позволява, нито оставката на Цацаров ще спрат работата на КПКОНПИ в сегашния ѝ състав и значими инспекции и процеси, които вървят сега.

Един от първите закони, които ще влязат за разискване, е този за КПКОНПИ , означи министър председателят Петков пред БНР и посочи, че в понеделник се привиква междукоалиционен съвет по тази тематика.

" Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си разреши да прави нерегламентирани дейности на корупция, без значение от коя част на властта са те. Нещата, които ще се случват и в трите управляващи, ще бъдат обект на деликатно анализиране и евентуално следствие, в случай че има сигнали за корупция . "

В момента се мисли върху сюжети и механизми в посока " да няма човек, в това число господин Гешев, който да усеща, че никой не може да го проверява , в случай че направи или има информация, че е направил противозаконни дейности ", изясни Кирил Петков.

Все още няма име за нов ръководител на КПКОНПИ, стана ясно от казаното от премиера.

" Не могат да бъдат нечии хора , а би трябвало да имат най-хубавия потенциал и най-хубавата известност ", посочи той.

Дали Гешев се поглежда в огледалото и се пита прави ли си работата

" Чудя се дали основният прокурор Иван Гешев се поглежда в огледалото и дали се пита: Върша ли си добре работата? И в случай че счита, че си прави добре работата, аз бих бил доста смутен за метода, по който разсъждава. А другият вид е просто да не може да си подаде оставката поради други аргументи, някакви фактори, които не го вършат свободен ", съобщи министър-председателят пред бТВ.

Той напомни, че до момента в който е бил министър на стопанската система, е подал няколко сигнала до прокуратурата, от които нищо не последвало.

Чувстват ли жителите, че има правдивост , считат ли че тези, които са употребявали публичния запас за лично облагодетелстване, са получили вярното отнасяне от прокуратурата, попита риторично Кирил Петков.

" Един път не съм се обадил на Иван Гешев, няма политически напън върху него. Изразявам си мнението за основния прокурор, а дали ще си подаде оставка, е негов персонален акт ", сподели той.

Кирил Петков разяснява тематиката и пред БНР, заявявайки, че " прокуратурата не си е свършила работата и господин Гешев към този момент няма доверието на обществото ".

" Ние бяхме определени точно, с цел да създадем промени в законодателството и нещата да се случат ", добави той.

" Механизмите са в посока на това да няма човек, в това число и господин Гешев, който да се усеща недостижим, в случай че е направил незаконни дейности или нарушавания ", сподели Петков, като изясни, че концепцията е да има човек, който да надзирава дейностите на основния прокурор.

Става въпрос за конституционни промени, съгласно които основният прокурор да не бъде разследван от прокурор, тъй като би имало спор на ползи, а от арбитър, който краткотрайно да поеме прокурорски функционалности.

Има съответни сигнали за нарушавания на Гешев

Има съответни сигнали за нарушавания на основния прокурор Иван Гешев, които могат да са мотив за отстраняването му, разяснява министърът на правораздаването Надежда Йорданова (ДБ) в неделя пред бТВ. По думите ѝ сигналите са разнообразни и са по отношение на неосъществяване на надзор в избрани случаи, за метода на образуване и осъществяване на наказателното произвеждане и въпроси по отношение на съответни негови решения и дейности.

Тя отхвърли детайлности поради обстоятелството, че те са свързани с квалифицирана информация и посочи, че обществото ще бъде осведомено, когато бъдат изяснени всички обстоятелства и условия.

" Не може да съпоставяме избора на арбитър Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции. Става въпрос за доста разнообразни биографии ".

Така министърът разяснява избора на Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС), рецензиите към това, че тя беше единствен претендент и сравнението с избора на основния прокурор Иван Гешев.

Според нея изборът на Захарова за ръководител на Върховен касационен съд е едно от най-хубавите събития в правосъдната система от доста години.

" Този избор ми даде вяра, че в България магистратското съсловие е готово да спомага да работи по тази причина да се случи правосъдната промяна и да има по-добро чувство за правдивост в страната. Беше определен един магистрат с безспорни професионални качества, с извънредно висок морал ", посочи Йорданова.

По думите ѝ казусът с избора на Гешев е тъкмо противоположният образец.

" Когато се разглеждаше кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, неговата предистория беше повече от противоречива. Малко преди той да стане основен прокурор, сложи под въпрос разделянето на управляващите и назова този принцип " десен екстремизъм ".....Неговата професионална биография беше натоварена с толкоз противоречиви моменти. Та той прикри по делото " КТБ " Делян Пеевски, той беше в профилираната прокуратура, когато се разви " ЦУМ-гейт ", какво тъкмо направи. И толкоз други противоречиви въпроси от неговата професионална кариера бяха сложени на масата ", изясни позицията си министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР