Имаше безпрецедентен политически натиск срещу избора ми за главен прокурор.

...
Имаше безпрецедентен политически натиск срещу избора ми за главен прокурор.
Коментари Харесай

Иван Гешев: Имаше политически натиск срещу избора ми за главен прокурор

Имаше невиждан политически напън против избора ми за основен прокурор. Това разгласи Иван Гешев, откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) прегласува кандидатурата му през днешния ден.
Окончателно: Висш съдебен съвет избра Иван Гешев за основен прокурор При прегласуването през днешния ден още веднъж го поддържаха 20 от членовете на Висш съдебен съвет, а „ срещу ” бяха четирима
„ Споделям мнението на професионалната общественост и по какъв начин политическият напън е разказан, той е разказан в мнението на Асоциацията на прокурорите в България. Една партията прекъсна акцията си и се трансферира към моя избор. Това е политически напън. Това е една невиждана процедура в границите на Европейски Съюз, в границите на България, а допускам, че невиждана в границите на света. Някой да твърди, че тази процедура не е транспарантна и обществена приказва единствено за едно – непоследователност. Никой от тези, които нападат моята кандидатура, не се интересуват от закона и конституцията, а единствено да бъде провален съответният претендент “, разяснява на брифинг Гешев.
Сблъсък във Висш съдебен съвет поради думите на президента за избора на Гешев Опозицията в съвета изиска нова процедура за основен прокурор, само че 20 кадровици настояха за прегласуване
Относно обвиняванията на Атанаска Дишева от съдийската квота на Висш съдебен съвет, че е била застрашена от него в почивката след първата част на съвещанието на пленума Иван Гешев разяснява: „ И да бях споделил „ добър ден “ на госпожа Дишева, несъмнено отново щеше да го одобри като заплаха”.



Дишева се оплака пред сътрудниците си от Висш съдебен съвет, че претендентът за нов основен прокурор ѝ споделил " Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прелестен общински съветник”. Гешев посочи, че когато завърши кариерата му като прокурор, на драго сърце би почнал кариера като общински консултант в София.
Протест и контрапротест пред Висш съдебен съвет поради избора на основен прокурор Заседанието, на което ще се прегласува кандидатурата на Иван Гешев, стартира в 10 ч.
Министърът на правораздаването Данаил Кирилов сподели, че чака президентът Румен Радев да подпише указа за назначението на нов основен прокурор в идващите 3 до 7 дни. президентът няма право да върне прегласуваната кандидатура.

„ Дебатът (преди прегласуването на кандидатурата на Гешев от ВСС) протече свободно. Можеше да бъде освободен от персонални нападки, само че това е в интерес на прозрачността на процедурата. За нас беше значимо да не остане неудовлетворено предпочитание за изявление, даже когато то не следва условията на закона или значително се отклонява от тематиката на дебата “, разяснява още Кирилов.
Спекулации в Народното събрание кой ще оглави КПКОНПИ Спряга се името на основния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича
Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров отхвърли да разяснява дали има покана да оглави КПКОНПИ и дали ще се ототегли от поста преди 10 януари 2020 година когато му изтича мандата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР