Имаме застой в броя на сделките с имоти, което е

...
Имаме застой в броя на сделките с имоти, което е
Коментари Харесай

Експерти: Достигнахме пика в цените на жилищата

Имаме застой в броя на покупко-продажбите с парцели, което е натурален свършек на това, че през последните няколко месеца имаме спад в търсенията. Това е естествено, имайки поради че банките оповестиха политики за стягане на лихвените проценти от септември. Това накара купувачите, които считат да употребяват съществени финансиране посредством заем да се оттеглен. Това докара до застой на покупко-продажбите в столицата. Това съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес Недвижими парцели " в

Пазарът прекомерно дълго е в еуфория, доста време търсенето надвишава предлагането, проблемите в строителството процеса на доставки докара до това, че пазарът трябваше да се успокои. Това съобщи и Младен Митов, управител пазарни изследвания в " Явлена ".

" Все още не е в рецесия. От тук нататък ще сме очевидци на доста по-предсказуем пазар. Това значи, че ние сме достигнали пик в цените на недвижимите парцели. Кредитите у нас бяха на нечувани ниски равнища, работната заплата продължаваше да пораства, само че към този момент следим противоположна наклонност. Жилището към този момент няма да е непременно. В момента има деформиране заради простата причина, че пазара страда от липса на предложение. Купувачите ще премислят по кое време да подхващат покупката. Няма да се стигне до сривове и рухване на цени ", съобщи Митов.

По думите на Гергана Тенекеджиева процесът на повишение на лихвите би трябвало да се случи и да върне пазара в нормалността и рамки, в които той той би трябвало д абъде. В огромна част от случаите купувачите се дърпат от прекомерно плашещи цени на избрани парцели и вземат решението да се откажат. Намираме се и в една политическа неустойчивост, в която има друга информация какво ще се случи през зимата - дали ще се спрат доставките на газ - т.е ние напълно не сме изолиран пазар.

" Средната цена за жилище в София е към 1500 евро на кв. м. Това значи, че цената се е повишила с лихвения % за този интервал. Имаме механично повишение на цените. Имотите в огромните градове постоянно са надценени. Дори на някои места надценката е с 20-30% ", разяснява Митов.

Според Тенекеджиева огромният растеж на цените започва с тези хора, които купуваха, вложиха и по-късно желаят да продават. Те влагат своето време, умения и заслужават да завоюват и с това са създали желанието си за инвестиция.

Ваканционни парцели

Този вид парцели изживяват своя подем. Дори вложители към този момент се оглеждат за нови места за градеж. Не единствено в морските, в планинските курорти също има голям интерес. В последна сметка се оказа, че българина е главен покупател, той се стопанисва и се грижи за парцела си, считат специалистите.

Започнаха търсенията на ваканционни парцели вид втори дом от българите в разгара на пандемията. Тогава огромна част от хората си споделят, че пандемията ще продължи дълго и се вземат решение на тази стъпка и това продължава и до през днешния ден.

Имоти на зелено

С повишението на цените на материалите вложителите към този момент не са толкоз сигурни дали желаят да продадат парцелите си на зелено. Експертите поучават купувачите да се съветват преди сходни стъпки с хора, познаващи добре пазара и да обмислят добре, преди да създадат покупка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР