Имаме заподозрян за хакерската атака срещу НАП. Той беше задържан

...
Имаме заподозрян за хакерската атака срещу НАП. Той беше задържан
Коментари Харесай

Арестуваха заподозрян хакер за атаката срещу НАП


Имаме обвинен за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Той беше арестуван през вчерашния ден следобяд. Това заяви в утринния блок на Нова телевизия началникът на отдел "Киберсигурност " в ГДБОП Явор Колев.

Задържаният работи като чиновник на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си отговорности е така наречен бял хакер. Тества уязвимости на разнообразни кпомпании за да се предотвратят такива офанзиви. Липсата на просвета размива визията му какво е "бял " и какво "черен " хакер, съобщи Колев.

Иззети са доказателства – преносим компютър от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С огромна възможност можем да кажем, че сме открили обвинен, съпричастен с тази офанзива, добави той.

Колев посочи, че профилът на задържания не съответствува с профила на руснак, женен за българка, каквото писмо до медиите беше изпратено от електронен адрес, притежателят на който се представяше за причинител на хакерската офанзива.

Мотивът за осъществяване на офанзивата е да се потвърдят качествата, които има избраното лице. Има миг на себедоказване, разяснява началникът на отдел "Киберсигурност " в ГДБОП.

Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички направления. Проверяваме всички версии, само че в този миг на нервност доста хора ще поемат отговорността за осъществяването на тази офанзива. Сигурен съм, че на доста места се съдържат бази данни, които не би трябвало да са там. Много хора имат опция да крадат бази данни и това не е особено единствено за нашата страна. Такива офанзиви се случват и в цифровия свят това е обикновено, уточни Явор Колев.

Има хора, които се занимават с това и би трябвало да им е ясно, че рано или късно ще бъдат обект на гонене, акцентира той.

По случая е формирано досъдебно произвеждане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР