Имаме вяла, апатична кампания, насочена към твърдите ядра. Това заяви

...
Имаме вяла, апатична кампания, насочена към твърдите ядра. Това заяви
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: Вяла и апатична кампания, нищожна избирателна активност

Имаме вяла, апатична акция, ориентирана към твърдите ядра. Това съобщи тази заран социологът Павел Вълчев от „ Алфа рисърч “. Коментарът му идва по отношение на последното социологическо изследване, направено единствено три дни преди идните избори на 27 октомври.

Настоящото проучване е извършено в интервала 20 – 23 октомври 2024г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. За задачата е употребена стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица. Социологическият инструментариум отразява непринудено споделените оценки, настройки и планове за присъединяване във вота на 27-ми октомври, само че делът на платен, следен или насилствен избор остава отвън неговия обсег.

Според „ Алфа Рисърч “ остава наклонността за слаб отзив на акцията измежду гласоподавателите. Наред с това, се регистрира следващата ниска изборна интензивност. Регистрира се и висока възможност за опазване силата на разграничителните линии и в 51 -ия парламент.

Що се отнася до предстояща изборна интензивност, социолозите си вадят следните заключения:

Според 56% от пълнолетните жители на страната в техните обитаеми места по нищо не проличава, че предстоят избори.

„ На фона на тази незаинтересованост същински обезпокоителна е противоположната връзка за предизборната атмосфера, дадена от  малко над една четвърт от интервюираните “, споделя Вълчев.

Снимка: „ Алфа Рисърч “

Според тези гласоподаватели, в тяхното обграждане силата на причините се  конкурира с причините на силата: за 14% (предимно поданици на по-малки обитаеми места в регионите със смесено население) акцията е била напрегната, с спорове сред представителите на партиите. Други 13% споделят за опити за привличане на поддръжка посредством материални, финансови тласъци, посредством директен, или индиректен напън. С положителен опит от акцията са едвам 17%, които споделят за  спокойна акция, със срещи и диалози на представители на другите политически сили.

Максимум 32% се чака да е изборната интензивност в България за следващите избори.

Вълчев прецизира, че извънредно дребният дял се дължи на обстоятелството, че акцията не е съумяла да доближи до хората.

И от „ Алфа Рисърч “ поддържат тезата, че в 51-вия парламент ще влязат 7 партии. На този декор борбата за второто място продължава да бъде извънредно оспорвана.

 

Източник: „ Алфа Рисърч “, Българска национална телевизия

Още вести четете в: Избори 2024, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР