Имаме вече възможността да предвидим как и накъде COVID-19 ще

...
Имаме вече възможността да предвидим как и накъде COVID-19 ще
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Процесът на мутация на COVID става предвидим и управляем

" Имаме към този момент опцията да предвидим по какъв начин и накъде COVID-19 ще мутира. Вече може да се пресметна кои са най-вероятните разновидности и да се основат средства, да вземем за пример ваксини, които са за тези разновидности на вируса, които биха били най-възможно заразни и рискови в бъдеще”. Това съобщи в утринния блок на Нова тв пулмологът и народен представител „ Демократична България " доктор Александър Симидчиев.

„ Вече имаме опцията да предвидим какво ще се случи с вируса. Знае се кои елементи от него ще мутират най-интензивно и какви са посоките на еволюция. На базата на това, което знаем досега, можем да предвидим накъде ще тръгне самата мутация”, сподели още той.

„ Това е доста положително тъй като този развой става предвидим и управляем”, добави Симидчиев. По думите му в страни, в които има по-ниско равнище на заразяване или не толкоз тежко боледуване ограниченията могат да бъдат отхлабени.

„ При нас за жалост това, което се получава е, че популацията към момента остава рисково за тежко боледуване и за висока скорост на разпространяване на вируса”, разяснява пулмологът.

Той разяснява и равнището на имунизация у нас. „ Смисълът е ние да се пазим като общественост, а когато тези, които желаят да пазят другите са към една трета от всички, които подлежат на разпространяване на болестта, не можем да се отворим по този начин, като други страни като Англия и Израел, тъй като там огромна част от обществото е предпазено. При нас не е по този начин и по тази причина се постановат мерки”, уточни той.

„ Още при започване на въвеждане на ограниченията и имунизациите, дейностите на редица хора доведоха до разколебаване на хора. В момента колкото и да желаеме, не можем да наложим ограниченията, тъй като 2/3 от хората са срещу тях и ваксините”, сподели още Александър Симидчиев.

„ Вярвам, че поради високите равнища на инфекциозност при Омикрон, много хора ще се заразят. Въпросът е дали това ще докара до важен имунитет и дали вирусът няма да мутира. Не приказвам за разновидност в България, тъй като сме дребна популация, а за това да внесем извън мутирал вид, най-често измежду хора с по-нисък или минус в имунитета, каквито са тези в Южна Африка например”, добави пулмологът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР