Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс

...
Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР пред Фронтекс: Обстановката на южната ни граница е напрегната

Имаме одобрено и работещо взаимоотношение с България, чиновници на Фронтекс подкрепят и поддържат българските гранични служители на реда. В момента се организира и интервенция по морската граница. Това съобщи Фабрис Лежери, изпълнителен шеф на Европейската организация за гранична и брегова защита - Фронтекс.

Той изясни, че в границите на визитата е имал опцията да се запознае както със " зелена ", по този начин и със " синя " граница на България, да се срещне със чиновниците на Фронтекс и граничните служители на реда:

" Видях голям брой патрули, ситуирани на границата, които си правят професионално и съзнателно работата. Подкрепата, която даваме на България, е сложна, по тази причина наред с нашите чиновници по границата, реализираме и подготвителна активност - за търсене и избавяне на лица, трафик на замърсяващи материали и други Нашата съществена цел е да поддържаме всички страни в съюза, в това число и България, по тази причина и интервенцията която се организира сега по море включва също и Румъния - трафик на незаконна миграция, на опиати и неразрешените субстанции. По отношение на миграционния развой, той изясни, че все още са взети всички нужни ограничения. Заедно с българските управляващи обсъдихме опциите и местата за нужна спомагателна поддръжка от Фронтекс и мисля че страната ви ще я получи ", съобщи Лежери.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Обстановката на южната ни граница е напрегната, само че под надзор. Шест пъти повече са опитите за навлизане през българо-турската граница спрямо 2020 година. Привлекли сме в допълнение както сили на Групово дело " Гранична полиция " от други граници, по този начин и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, макар по-големия напън спрямо 2020 година, се оправяме и на този стадий не се постанова включването на армията, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния шеф на Фронтекс.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Той посочи, че спрямо предходната година на границата с Турция опитите за навлизане на наша територия са към 6 пъти повече, същият е и растежът на лица, влезнали в страната.

България ще придобие нов транспортен съд, който ще усили патрулирането по морската ни граница.

" Разказахме на господин Лежери за техническото положение на системите за видеонаблюдение, транспортните ни средства. Имаме планове в тази тенденция за приемане на поддръжка ", добави Тодоров.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Той съобщи, че има две рискови зони с нарушаване в оградното оборудване. Там са позиционирани повече патрули и термокамери. Ситуацията по южната ни граница сега е напрегната, само че е под надзор, сподели Тодоров.

Привлечени са спомагателни гранични сили, сили на жандармерията и от регионалните дирекции. Според него на този стадий не се постанова включването на армията.

В рамките на извършената ползотворна среща българската страна е предоставила информация за техническото положение на системите за видеонаблюдение и транспортните ни средства:

" Имаме планове в тази посока за приемане на поддръжка ", добави основният секретар на Министерство на вътрешните работи и уточни, че следва идната година Групово дело " Гранична полиция " да придобие нов транспортен съд, който да усили патрулирането по морската ни граница.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Пренасочването на гранични служители на реда към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е за уплътняване на рисковите зони, където има активност от опити за нарушавания, изясни шефът на Групово дело " Гранична полиция " основен комисар Деян Моллов.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Той акцентира, че тук-там, на които оградното оборудване е компрометирано и където има проблеми с видеонаблюдението, се ползват компенсиращи ограничения.

След края на пандемията от COVID-19 се чака нарастване на легалния трафик през граничните пунктове. Към момента на тестов режим работи пилотен план на Капитан Андреево и Калотина, обвързван с входно-изходната система, като упованията са следващата година той да стартира да работи. Става дума за регистрация на жители на трети страни с взимане на дактилоскопски отпечатъци и сканиране на фотоси от персонални документи, сподели Фабрис Лежери.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

Той добави, че се вземат всички нужни ограничения по границата, които би трябвало да бъдат подхванати, без значение какъв е натискът там. С българските управляващи по-рано през днешния ден той е разискал къде е належащо да се добави поддръжка.

Лежери осведоми, че се организира интервенция по многоцелеви действия, свързани с морската граница.

" Подкрепата, която даваме на България, е сложна, обвързвана е с реализирането на подготвителни действия като търсене и избавяне на лица, също по този начин се опитваме да предотвратим трафика на замърсяващи материали. Нашата съществена цел е да поддържаме всички държави-членки на Европейски Съюз. Друг детайл, който е извънредно значим за нас, е обвързван с незаконната емиграция ", посочи Лежери.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР