“Имаме три приоритета - икономическо развитие и привличане на ПЧИ,

...
“Имаме три приоритета - икономическо развитие и привличане на ПЧИ,
Коментари Харесай

Богданов: Имаме амбициозни цели, ще ги координираме с партньорите в НС

“Имаме три целта - икономическо развиване и привличане на ПЧИ, отваряне на нови пазари; Шенген и Еврозона; както и преструктуриране на държавните предприятия - ДКК ”. Това съобщи министърът на стопанската система Богдан Богданов на брифинг в министерството, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Министърът показа преглед на свършеното досега и сложи цели отсега нататък.

“Ние имаме упоритостта да осъществим задачите си отсега нататък, те ще бъдат коментирани с сътрудниците в законодателната власт, провеждат се постоянни срещи с депутатите от отрасловата икономическа комисия в Народно събрание. Вече дали ще останем след ротацията е въпрос на решения сред водачите на партиите ”, посочи още Богдан Богданов.

“Относно икономическото и индустриално съдействие можем да отчетем 5 съществени стълба, по които работи МИИ, а точно участието на България в Шенген и Еврозоната. През миналата година България организира и българо-румънски бизнес конгрес, който беше проведен в Русе. Тук, с изключение на институциите, имаме и бизнеса, и камарите, които ни поддържат ”, съобщи още Богданов и посочи, че продължава разговорът с сътрудниците на България, както и присъединяване в координативния съвет за присъединение на България в Еврозоната.

Министерството на стопанската система планува провеждането на разнообразни събития, свързани с участието ни в Шенген. “България ще предложения австрийския министър на стопанската система на посещаване ”, разгласи Богданов.

Той напомни, че се регистрира рекорден растеж на вложенията в България, които доближиха за първите 10 месеца близо 7 милиарда лв..

“Съвсем неотдавна обявихме ново капиталово желание, което е за над 1 милиарда лв., ориентирано в Пловдив и Бургас ”, разяснява министърът на стопанската система и разгласи, че са стартирани плановете по построяването на нови индустриални зони.

Има запас над 90 млн. лева в ДКК, добави Богданов. “Те ще се употребяват за погасяване на отговорностите, които има ДКК към Българската банка за развиване ”, разяснява министърът, и посочи, че може и да се стигне до закриването на ДКК. “Целта е да фокусираме държавните предприятия, в подтекст ДКК, към чисти технологии, кръгова стопанска система, хранителни биотехнологии и други посоки, тъй като ние виждаме вреди за над 700 млн. лева ”, акцентира Богданов.

Приоритети на министерството остават икономическото и индустриално съдействие на България, транспарантното ръководство на предприятията в България, българските консуматори ”, добави още Богданов.

От брифинга стана ясно, че българската страна слага Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритени пазари. От Министерството на стопанската система считат да проведат 6 междуправителствени срещи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР