Имаме шанс да направим много добър проект – с General

...
Имаме шанс да направим много добър проект – с General
Коментари Харесай

Борисов за АЕЦ Белене: Имаме шанс за американо-руско-френски проект

" Имаме късмет да създадем доста добър план – с General Electric, " Росатом ", Areva, в този момент " Фраматом ". Towa съобщи министър председателят Бойко Борисов за бъдещето на АЕЦ " Белене ". Пред представителите на американското посолство и бизнеса на Съединени американски щати той означи, че по тази тематика е разговарял близо час с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.
" Тази доктрина " съветска централа " ; " съветски реактори " не съществува към този миг. Българската страна, българският поданик е заплатил цялостната стойност на тези два реактора и те са българска благосъстоятелност – 100% наша ", акцентира Борисов.
" Така както консорциумът е подал документите с американски турбини, с френско-германско съоръжение на контурите и електрониката, мисля, че това също би бил един доста хубав план ", добави министър председателят и не пропусна да означи, че в последна сметка конкуренцията ще си каже думата, тъй като за този план се състезават и държавната енергийна компания на Китай, и държавната енергийна компания на Корея.
Към плана демонстрират интерес мощни компании, тъй като е структуриран вярно, безапелационен е Борисов. " Той е структуриран вярно. И вярно си го платихме. Така както самолетите, та са си наши. И ние в този момент като притежатели можем да си търсим сътрудниците и най-хубавия за страната вид – дали миноритарен, дали мажоритарен – в Народното събрание ще отидем, когато има към този момент решение за състезанието и ще вземем най-правилното решение за страната ", добави министър председателят.
По време на бизнес-закуска, проведена от Американската комерсиална камара, Борисов коементира, че се взеха доста сложни, само че геостратегически решения и не инцидентно се регистрира, че по-добри връзки със Съединени американски щати не е имало в доста сфери. Той изрази вяра наклонността да продължи.
За положителните и неприятните вложения, Борисов съобщи категоричцно: " Лоши няма. Те са вложения " и посочи, че тези, които са ни обичани основават работни места, високодоходни, пренадена стойност и усилват износа ни. " Това значи, че стопанската система се оттърсва от старите си доспехи и се преориентира към Запада ", заключи той.
Като максимален триумф Борисов уточни договорката за изтребителите Ф16 и дефинира като подла оказваната опозиция в страната " Беше подло, беше мъчно, само че с финансовия министър и вицепремиера Каракачанов го направихме необратимо ", сподели той за сключването на контракта и се похвали, че " в този момент върху нашите пари, които пратихме в Америка се начисляват лихви, само че не може да се събори договорката ". министър председателят акцентира, че в никакъв случай не е имало лобизъм.
Ние в никакъв случай не вършим нещо против нашите съседи или против наши други сътрудници, акцентира още министър председателят пред представителите на американския бизнес.
" Нима е елементарно да направиш интерконектор за втеченен газ с Гърция – половин милиард коства, само че се строи.  И „ Балкански поток “ се строи. Никой не може да ни се сърди, че сме създали газови автомагистрали, с цел да може популацията да употребява по-евтин газ. Но го вършим, стори се и и едното и другото през днешния ден ", посочи още Борисов.
 Той разяснява и тематиката за присъединяванет на Северна Македония към Европейски Съюз - България води политика освен на добросъседство, а и дава вероятност, знаейки, че колкото по-бързо страните от Балканския полуостров станат членове на Европейски Съюз и НАТО, толкоз по-добре за самата България. " По тематиката би трябвало ли Северна Македония да бъде в Европейски Съюз и НАТО сме на безусловно еднообразно мнение. Трябва ли Албания – несъмнено че би трябвало. Защото всяка изоставена страна от огромното европейско семейство, от огромната европейска стопанска система, пазар ивсичко останало е пагубно – незабавно тя става средище на корупция, гнет или на какви ли не ислямистки придвижвания ", добави Борисов. Той изрази вяра за същото схващане и от старна на Съединени американски щати: "... аз се надявам и вие когато говорите в департамента за Северна Македония да не се заигравате с историята. Тя е ясна, разказана и от западноевропейски и американски дипломати от преди 120 – 130 години. Стъпваме на чистия извор, на корените. Оставяме историята на историците, на шампионатите взаимни, с цел да се върви напред ", сподели Борисов.
За горещата тематика Брекзит, той означи, че към този момент не се знае какво се случва. " Ако няма договорка никой не може да каже какво се случва с жителите на Европейски Съюз, които са във Англия и назад. Дано се вразумят най-после. Много пъти в Европейски Съюз постепенно, постепенно, тягостно се вземат решения, само че най-после като пристигна значимия миг се провеждат и се взима вярното решение, тъй че на това се надяваме сега ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР